Stiglo nam proleće, a sa njim i prolećno čišćenje i preuređivanje kuće. Sigurni smo da će neki od vas isto učiniti i sa svojim potkrovljem.
Ne mora to preuređivanje da zahteva ozbiljne i grube radove, ponekad je dovoljno da ispremeštamo neke komade nameštaja, a ponekad da drugačije organizujemo prostor u samim elementima.
Mi ćemo danas sa vama podeliti šest praktičnih i jednostavnih saveta kako da maksimalno iskoristite potencijale prostora u vašem potkrovlju, prvenstveno mislimo na police i ormare.

1. I ćistoća i ekonomičnost prostora

Sigurni smo da će nam ovih dana na dnevni red doći odlaganje zimske garderobe. Kada to budete činili, setite se da su vam kartonske kutije i vakumirane kese za garderobu najbolji prijatelji.
Pre odlaganja, naravno, operite i popeglajte sezonsku odeću, a onda je složite u kartonske kutije ili, da biste maksimalno povećali prostor i sprečili da prašina nesmetano pada na garderobu, koristite kartonske kutije ili vaakumske kese od platna (ne plastične, koje apsorbuju vlagu) i označite ih. Što se tiče obuće, nakon čišćenja je složite ili odvojeno ili vertikalno, a ne jednu na drugu, da se ne bi deformisala.

2. Male stvari u malim kutijama

Manje  fioke ili ladice komoda ili ormara koristite za odlaganje torbi, marama i nakita. Žene znaju koliko je važno da se ove sitnice pažljivo čuvaju, ali je ipak bitno da napomenemo da uredno poslagani aksesoari zauzimaju manje prostora kada su klasifikovani i raspoređeni  u malim kutijama: jednoj za prstenje, drugoj za minđuše, broševe, priveske…

3. Plitki ormari u koje mnogo staje

Dešava se da, zbog širine prostorije, ne postoji način da napravimo ormar klasične dubine. To ipak nije razlog da ne iskoristimo ono što nam je na raspolaganju i da u plitke ormare ne odložimo  sportsku opremu, torbe i cipele, šešire i ostale predmete koji mogu stati u ormar sa malom dubinom. Ukoliko imate neiskorišćenu kosinu, predlažemo vam da upravo tu i napravite ormar jer ćete svakako moći da ga organizujete tako da u njega smestite i manje stvari, ali i one koje imaju dužinu, ali ne i veliku zapreminu (daska za peglanje, na primer).

4. Iskoristite vrata elemenata

Kada unutrašnjost ostave nije dovoljna za čuvanje hrane, otkrijte dodatna mesta. Na vratima visećih delova u kuhinji napravite prostor za čuvanje hrane ili začina koji mogu tu da stoje. Ideja na ovu temu ima još, no kako vi najbolje poznajete svoj prostor, najbolje ćete se i setiti šta vam treba.

5.Stakleni elementi – spoj lepog i praktičnog

Iako su otvorene kuhinjske police u potkrovljima česta pojava, jer zaista izgledaju veoma lepo i vizuelno ne „napadaju“ prostor, koji je i te kako dragocen – nisu svima baš idealan izbor. Onim stanarima potkrovlja kojima je stalo da zaštite od prašine posuđe koje ne koriste često, ali koje ipak zaslužuje da bude na vidljivom mestu, savetujemo da razmisle o kuhinjskim elementima koje zatvara staklo. Tako ćete postići da vaše prelepe čaše koje koristite samo nekoliko puta godišnje ipak budu vidljive, a istovremeno i zaštićene. Dodatni savet je da ove delikatne komade okrećete licem na gore jer se na taj način teže mogu šteti prilikom slaganja.

6. Šta vam nudi vertikalni prostor

Dešava se da u malim kupatilima doslovce moramo da izmišljamo prostor za slaganje, odlaganje i držanje stvari, a iskoristiv prostor nam je pred očima. Zato, pogledajte koji zid vašeg kupatila dozvoljava da na njega nalepite kukice za odlaganje sitnica poput četke za kosu ili bižuterije.
Takođe, ponekad je dovoljno samo par polica da biste dobili prostor gde ćete držati toalet papir, kozmetiku, parfeme, a da vam sve to bude pri ruci.

Nadamo se da će vam neki od ovih trikova poslužiti da bolje iskoristite prostor. Ako imate još neku ideju, voleli bismo da je čujemo. Zato, pišite nam!