Kondenzacija nije bauk!

Kako da se rešimo kondenzacije ili bar ublažimo ovu neprijatnu pojavu tokom zime i  hladnih zima?

Da li smo spremni da korigujemo i/ili bar menjamo neke naše navike? Kao npr. u vezi sa provetravanjem prostorija?

Pre nego što pročitate ovaj tekst odgovorite na pitanje : Koliko često provetravate prostorije u svom domu u potkrovlju?

Da ne biste pomislili kako samo kod nas važi pravilo da PROMAJA ubija, i da zato ne treba bez preke potrebe otvarati (krovne) prozore, pokazala su i nedavno sprovedena istraživanja u nekoliko većih zemalja Evrope i na osnovu toga su izvedeni neki zaključci. Vrlo smo slični.

A kako više od 90% vremena tokom života provodimo UNUTRA, nameće se zaključak kolika je u stvari važnost unutrašnje klime u prostoriji. To pitanje naročito postaje aktuelno, kada kondenzacija i buđ postaju naši ,,podstanari’’.

Razumevanjem porekla i uzroka kondenzacije i štete koju ona nanosi ne samo stvarima u našim stanovima i kućama, nego pre svega i našem zdravlju na dugi rok, biće nam jasnije ZAŠTO bi trebalo da se rešenju ovog problema više posvetimo.

Šta je kondenzacija?

Vazduh koji nas okružuje uvek sadrži određenu količinu vodene pare koja je nevidljiva, na isti način kao što oblak pare iz čajnika nestane kada ga apsorbuje atmosfera.

Što je vazduh topliji, više vlage može da sadrži, ali dolazimo do poente kada na određenoj temperaturi ne može više vlage da “primi” i tada ga zovemo “zasićenim”.

Kada taj vazduh, zasićen vodenom parom dođe u kontakt sa hladnim površinama, on se ohladi i na određen način odbacuje višak vode koji nosi u sebi u vidu finog zamagljivanja hladne površine ili čak u vidu sitnih kapljica vode.

Primer za ovo je isti kao kad duvate ili izdišete u pravcu ogledala i tada se javlja kondenzacija, jer je izdahnut vazduh zasićen vodenom parom i topliji od površine ogledala, koje je na sobnoj temperaturi.

Odakle dolazi?

DISANJEZa 8 sati spavanja, dvoje odraslih proizvede 0,64l vode
GREJANJESvaki potrošeni litar gasa za grejanje, može da proizvede 1l vodene pare. Grejači na čvrsta goriva proizvedu 0.8l vodene pare po m3 goriva
KUVANJENa dnevnoj bazi se proizvede oko 3l vodene pare kuvanjem
KUPANJE/PRANJE VEŠAKupanje i pranje veša proizvede prosečno 1.5l vode, a ako se odeća i suši unutra, to je oko 5l vode dnevno
NOVE PROSTORIJEAko je nedavno renovirana prostorija ili nadograđena nova, građevinski materijali tipa cigle, maltera, kreča i slično mogu da apsorbuju i do 7000l vode tokom radova, što se onda kasnije otpušta u prostoriju

U mnogim stambenim jedinicama u potkrovljima, plafoni i zidovi su dobro izolovani, vrata i prozori dobro i kvalitetno ugrađeni, stari dimnjaci zatvoreni.

Rezultat toga su toplije prostorije, ali i vrlo ograničena ventilacija, tako da vodena para koja se proizvede tokom uobičajenih svakodnevnih životnih aktivnosti nema mogućnost da izađe iz prostorije i time se samo podstiče kondenzacija.

Kondenzacija i vaš VELUX krovni prozor

Kada imate ugrađen VELUX krovni prozor koji ima dvostruko ili trostruko staklo, problemi sa kondenzacijom će biti manji nego kod jednoslojnog stakla u istoj situaciji.

U zagrejanoj, dobro izolovanoj prostoriji, unutrašnja površina stakla će biti toplija i to će redukovati rizik od kondenzacije.

Međutim, u dobro izolovanoj prostoriji, staklo će i dalje biti najhladniji deo, pa će se tu i pojaviti kondenzacija. Ne treba izgubiti iz vida da je duplo staklo odličan izolator a ne izvor toplote.

Tako u neadekvatno grejanoj prostoriji (koja sadrži količinu vlage i vodene pare kao i ostatak kuće), unutrašnje staklo će biti slične temperature kao i spoljašnje, prouzrokujući idealne uslove za pojavu kondenzacije.

Koraci za redukciju kondenzacije

 • Obezbedite adekvatnu ventilaciju
  Provetravajte sobu na dnevnom nivou koristeći ventilacioni preklop. Otvorite prozor na 5-10 min. svakog dana da omogućite razmenu vazduha.
 • Ograničite proizvodnju vlage
  Podesite mehaničke odstranjivače vlage pored štednjaka i kuvala. Ne dozvolite da prilikom tuširanja ili kupanja topla voda nepotrebno otiče. Držite vrata kupatila zatvorenim, a prozor u kupatilu otvorite na 10-15 min. nakon kupanja. Provetrite odeću za spavanje temeljno.
 • Pozicionirajte radijatore, peći i slično ispod prozora
  Obezbedite kontinuiran protok toplog vazduha preko stakla prozora pozicionirajući radijatore neposredno ispod prozora. Ostavite određene izvore toplote permanentno ispod prozora tokom hladnih dana.
 • Grejanje i ventilacija
  U novom stambenom objektu ili nadogradnji, renoviranom objektu, obratite posebnu pažnju na ovo. Otvorite prozore tokom suvih , sunčanih dana i održavajte višu temperaturu nego uobičajeno.

Održavanje vašeg VELUX krovnog prozora

Pridržavajući se gore navedenih uputstava, kondenzacija u vašoj prostoriji u potkrovlju bi trebalo da bude značajno umanjena, ali ako se ipak, kondenzacija ispostavi kao problem, pravilan tretman vašeg VELUX krovnog prozora bi bio sledeći:

 1. Pojavu gljivica i njihovo širenje treba zaustaviti upotrebom sredstva za sterilizaciju
 2. Isperite dobro čistom vodom i kada se potpuno osuši, protrljajte šmirgl papirom srednje gustine
 3. Na kraju prelakirajte lakom na vodenoj osnovi, ili nekom drugom zaštitom za drvo

Ne zaboravite da uvek radite na prevenciji kondenzacije, inače će se problem ponovo pojaviti. Ne zaboravite takođe da je šarke i mehanizme na vašem VELUX krovnom prozoru potrebno podmazivati, kao što je potrebno povremeno skinuti i očistiti filter toplom vodom i sapunom bar dva puta godišnje.

Jednom godišnje, najbolje ujesen, opšivku oko prozora sa spoljne strane je potrebno očistiti od lišća i ostalih mehaničkih prepreka koje su se tokom godine nagomilale, za neometano oticanje vode sa krova i oko prozora.

Pogledajte kako možete preduprediti nastanak kondenzacije ili ovu pojavu bar značajno umanjiti.

Pogledajte i ostale savete za vaše potkrovlje