Krovni prozori ne samo da unose prirodno svetlo u naše domove, već i daju estetsku privlačnost i funkcionalnost životnim prostorima. VELUX, renomirani proizvođač ovih arhitektonskih elemenata, nudi visokokvalitetne proizvode dizajnirane da poboljšaju ambijent i udobnost svake prostorije godinama i godinama koje dolaze. Međutim, da bi se održao njihov učinak i dugovečnost, neophodno je adekvatno održavanje.

Nemojte preskakati redovno održavanje

Redovno proveravajte krovne prozore da li ima znakova oštećenja, kao što su pukotine, curenje ili nakupljanje kondenzacije. Proverite da li u okolini krova ima ostataka, kao što su lišće, grane ili prljavština, koja može da ometa odvodne kanale i izazove nakupljanje vode. Vredno je proveriti prozore i krov kada se menjaju godišnja doba i nakon jake kiše ili oluje.

Pratite proces održavanja

Pustite sunce kroz lepe i čiste prozore! Počnite tako što ćete ukloniti sve sitne ostatke, kao što su prašina, lišće ili paučina, sa spoljašnje površine krovnih prozora i krovnih prozora pomoću meke četke ili usisivača sa nastavkom za četku. Većina VELUX krovnih prozora se može rotirati, što olakšava čišćenje i spoljašnje površine. Pripremite rastvor blagog sapuna ili deterdženta i vode u kanti.

Koristite mekani sunđer ili krpu navlaženu sapunastom vodom da nežno očistite spoljašnje površine krovnih prozora. Temeljno isperite čistom vodom da biste uklonili ostatke sapuna. Za tvrdokorne mrlje ili nakupljanje prljavštine, možete koristiti neabrazivno sredstvo za čišćenje posebno formulisano za staklene površine. Izbegavajte upotrebu jakih hemikalija ili abrazivnih materijala, jer mogu oštetiti staklo ili okolni okvir. Koristite čistu, suvu krpu da obrišite površine i sprečite pojavu mrlja od vode.

Sezonsko održavanje

Povremeno pregledajte zaptivke i gume oko krovnih prozora kako biste bili sigurni da su netaknuti i bez oštećenja. Proverite da li ima bilo kakvih znakova infiltracije vode ili curenja vazduha oko okvira i po potrebi ponovo zapečatite pomoću zaptivača ili zaptivača otpornog na vremenske uslove. Proverite da li šarke, ručke i druge pokretne delove prozora rade bez problema. Nanesite malu količinu maziva na bazi silikona na šarke i pokretne delove po potrebi da biste obezbedili glatko otvaranje i zatvaranje.

Pravilno čišćenje i održavanje su od suštinskog značaja za očuvanje lepote i funkcionalnosti vaših VELUX krovnih prozora. Redovnim praćenjem ovih jednostavnih koraka možete osigurati da vaši krovni prozori ostanu u optimalnom stanju, pružajući vam prirodno svetlo i ventilaciju u godinama koje dolaze. Ne zaboravite da uvek koristite nežne metode čišćenja i izbegavajte jake hemikalije ili abrazivne materijale koji mogu oštetiti staklo ili okvir. Uz odgovarajuću negu, vaši VELUX krovni prozori će nastaviti da poboljšavaju ambijent i udobnost vašeg doma dugi niz godina.