Mnogim stanarima potkrovlja, prostor kojim raspolažu predstavlja pravi izazov, pa su u situaciji da moraju da promišljaju kako da iskoriste svaki metar kvadratni  kuće. Zato ćemo danas sa vama podeliti 5 saveta koji mogu biti od pomoći prilikom opremanja male prostorije, u kojoj će biti prisutno sve što nam je potrebno i koja će, istovremeno, odisati ličnim stilom i izražavati ukus stanara.

1.Svetlost

Svetlost,  tako važna u dekoraciji enterijera i koja pomaže u postizanju vizuelnog efekta većeg prostora, vrlo često ne manjka u potkrovljima i potrebno ju je samo iskoristiti. Zato je potrebno samo da je pustite da dopre do svakog ugla prostorije.  Čak i u letnjim danima zaboravite na tamne i teške zavese, a prodor svetlosti kroz krovne prozore rešite u saradnji sa VELUX Duo roletnama, koje možete pronaći u različitim bojama.

2.Boja

Boja nam može biti sjajan saveznik da vizuelno proširimo prostor. Najjednostavnije je da izaberete svetle boje koje će vam pomoći da ostvarite veći osećaj prostranosti. Bela, krem, bež, svetlo siva, žuta i pastelni tonovi su idealni za otvaranje prostora pred našim očima, a ako vam se sviđaju zidovi na kojima se prelivaju različiti tonovi boja, a koji su i dalje moderni, imate sreće jer i oni stvaraju optički efekat većeg prostranstva.

3.Vizuelni efekat dubine

U dekoraciji malih prostorija hromatska harmonija nam pomaže da dobijemo vizuelnu dubinu. Dakle, ujednačavanje boje nameštaja i zidova je dobra ideja jer će stvoriti efekat „utapanja“ nameštaja u zid i osećaj kontinuiteta će tako biti veći. Bela i svetli tonovi su nesumnjivo najbolja opcija za postizanje ovog cilja.

Da biste postigli dubinu, još jedna dobra ideja je da zid nasuprot ulaznih vrata okrečite tamnijom bojom. Na ovaj način, taj akcentovani zid će se isticati i prostorija će delovati dublje nego što u stvari jeste.

Kada smo kod ove teme, detalj koji se nameće kao poželjan u malim prostorima jeste ogledalo.
Ako je strateški postavljeno u prostoriji, daće nam osećaj većeg prostora. Možete se opredeliti za ormare sa ogledalima na vratima, a možete izabrati uzak zid na kome ćete okačiti ogledalo, da bi zid izgledao veće.

4.Plafon

Plafon je još jedan element dekora koji nama, stanarima potkrovlja, može izazivati glavobolje.  Da bismo to izbegli, najbolje je da ga krečimo u svetliji ton od boja zidova, jer ćemo ga tako vizuelno „podići“.  Pošto hromatsko jedinstvo pomaže u uvećanju prostora, nećete pogrešiti ni ako ga okrečite u istu boju kao što je boja zidova.

5.Nameštaj

Soba će izgledati prostranije ako je ne napunimo, pa je lak nameštaj pravih linija savršen za male prostore. Iskoristite zidove kroz postavljanje lepih i nenametljivih polica (birajte otvorene, osim ako je suprotno neophodno), pa ćete tako dobiti dvostruku dobit od njih: i funkcionalnu i estetsku.

Obratite posebnu pažnju na mrtve uglove i u njih ugradite lake police na koje možete i staviti i neku diskretnu lampu.

Skladan nameštaj diskretnog dizajna poput kreveta bez masivnog uzglavlja, ili stolova i stolica sa diskretnim nogarima, vizuelno će rasteretiti prostor, iako možda prostorno neće činiti veliku razliku. Iz istog razloga vam savetujemo da razmislite o staklenom stočiću za dnevnu sobu ili providnim plastičnim  stolicama za trpezariju.

Prilikom uređenja enterijera, imajte na umu sledeće: uvek ima više prostora nego što mislimo! Samo treba dobro promisliti. Na primer, ako nemate krevet sa ugrađenim fijokama ili sandukom, onda možete iskoristiti prostor ispod njega za skladištenje kutija.

O policama smo već pričali i u ovom blogu, i u jednom od prethodnih, no ono što želimo da vam napomenemo je da su police, ili možda bolje da kažemo stalaže, sa kružnom osnovom odlično rešenje da iskoristite mali prostor. Tako ćete, umesto da zauzmete čitav zid, za skladištenje stvari zauzeti samo jedan kutak.

Nadamo se da su vam ove smernice pomogle da sagledate svoje potkrovlje kao prostor u koji i te kako možete smestiti sve što želite, a pritom ga ne opteretiti.
Ako imate još neku ideju, pišite nam!