Danas želimo da vam pišemo o malim tavanima koji, po vašoj želji, treba da postanu potkrovlje. Posvetili smo se upravo ovoj temi, jer je za dekoraciju i uređenje malog prostora izuzetno bitno porazmisliti o svakom koraku. Ako želite da od malog tavana napravite prostor za život, a još uvek ne znate kako da počnete, mi ćemo vam dati 3 konkretna saveta kako da maksimalno iskoristite prostor.

1.Manje je više

Dakle, prvo pravilo koje morate imati na umu u svakom trenutku je da ne preterujete u dekoraciji. Jasno nam je da, što je prostor popunjeniji makar i najmanjim dekorativnim detaljima, to je skučeniji i preopterećeniji. Ne mislimo samo na istinsku skučenost u prostoru, već i na onu vizuelnu: preterano prisustvo slika na zidovima, veliki lusteri, staze i tepisi tamnih boja koji dominiraju prostorijom i smanjuju prostor…Zbog toga vam savetujemo da za svoj mali tavan-buduće potkrovlje-pažljivo birate dekorativne elemente i da, pre kupovine, zamislite kako će svi oni zajedno delovati na prostor.

2.Svetlost dana (i noći)

Prirodno svetlo je izuzetno važan faktor ugodnog prostora, pa je zato najčešće potrebno preurediti tavane i ugraditi krovne prozore. Kada završite sa tim grubljim radovima, u kojima vam može pomoći VELUX, ostaće vam pitanje večernjeg osvetljenja.  Kada se budete posvetili rasporedu svetiljki, savetujemo vam da razmišljate kako osvetljenje može biti jednostavna kombinacija malih LED svetiljki, koje su inače u modi, koje će pratiti kosine plafona, i diskretnih stojećih lampi koje će pojačati utisak privatnosti. Na primer, lampa pored fotelje za čitanje, lokalna svetlost pored sofe ili u nekom intimnom kutku, doneće vam toplinu i rasterećenost prostora.

Dok smo još uvek na temi svetlosti, želimo da vas podsetimo da se preporučuje da zidove i plafon krečite svetlim bojama koje će, dodatno, stvoriti osećaj prostranosti. Roma Company, pored bogatog spektra boja za krečenje, nudi i usluge besplatnog savetovanja –na vama je samo da im se javite.

3. Sa merom, ali i po meri

U malom prostoru, preporuka je da se nameštaj pravi po meri. Na primer, u slučaju da imate malo prostora u predsoblju, a želite da ga iskoristite, bez preciznog premeravanja i obraćanja pažnje na svaki centimetar, na širinu prolaza, visinu do kosine, teško da ćete dobiti funkcionalan nameštaj.

Na isti način razmišljajte i o ormarima i plakarima u spavaćoj sobi. Ugradni ormari će vam spasiti mnogo prostora, komode koje prate dubinu ispod kosog krova će vam obezbediti prostor za skladištenje, i uopšte, svaki komad nameštaja vam, u ovom specifičnom prostoru, može biti ili savršen saradnik, ili „levo smetalo“. Zato je naš savet da se konsultujete sa stručnjacima za enterijer. Razmislite i zapišite koje su vam želje i potrebe i zajedno sa njima procenite na koji način možete da ih ostvarite u svom domu.

Što se tiče komada za sedenje, mini nameštaj uvek dobitna opcija. Bolje je izabrati komplet koji se sastoji od dvoseda i male fotalje, nego da se odlučite za trosed ili kauč. Razlog za ovo je što glomazan komad nameštaja osvaja i guta prostor, a to je poslednje što nam je potrebno u već ionako malom prostoru.

Ne zanemarite ni prostor u kupatilu. Ako se maksimalno iskoriste zidovi, na viseće police mogu stati peškiri i ostali higijenski pribor. Onima koji nemaju izolovan prostor za tuširanje, umesto polica savetujemo viseće delove zatvorenog tipa, jer će se na taj način sprečiti da vlaga uđe u tkanine.

Kao što vidite, u opremanju malog tavana postoji mnogo faktora na koje treba da obratite pažnju ako stvarno želite da dobijete najbolji rezultat. Dobra vest je da, pažljivim planiranjem i izborom svih elemenata uređenja enterijera, od ovog prostora možete napraviti pravi mali raj. A ponekad je to sasvim dovoljno!