Shvatamo da ovi problemi nisu ograničeni na velike kompanije i da na jedan ili drugi način svi mi imamo svoj doprinos, ali nam se čini da nas ove teme ipak nadilaze.

Iako nam možda izgledaju beznačajno, naše pojedinačne akcije mogu značajno i pozitivno doprineti održivosti, a za to nam je dovoljna samo posvećenost i svest o očuvanju okoline.
Zato ćemo ovaj blog posvetiti temi o kojoj se priča manje nego što bi trebalo i ponudićemo vam 5 načina da, kroz male radnje, date svoj doprinos. Verujemo da će makar jedan biti primenljiv na vaš životni prostor i stil.

1.Napunite dom biljkama

Tačno je da u vašem potkrovlju ne možete napraviti fabriku kiseonika, ali ako mislite da su biljke u vašem stanu tako mali doprinos stvaranju kiseonika, znajte da vaše malo i te kako mnogo znači. S biljkama ćete dobiti čistiji i svežiji vazduh, a dodatno i lep ukras enterijera. Još ako volite ukus svežih začina u hrani, iskoristite osvetljene delove prostorije i smestite tu vaše omiljeno začinsko bilje. Na taj način će i vaš stomak imati koristi od vašeg eko odgovornog ponašanja.

2.Promenite i prilagodite osvetljenje

Ako još uvek ne koristite niskoenergetske sijalice, sledeći put kada dođe vreme za zamenu, izaberite LED, ili makar štedljive sijalice, koje troše manje energije, a pritom i duže traju. Ako nas pitate koliko duže, reći ćemo vam da obična sijalica od 60W ima prosečan radni vek od 1500 sati, dok LED sijalica iste te snage može da traje do 25000 sati.

Kada je reč o dnevnoj svetlosti, svi mi koji živimo u potkrovlju znamo koliko je:
1) S jeseni i u zimskim danima – dragocena, dražesna i nezamenljiva
2) U letnjem periodu – sveprisutna, prenaglašena i nametljiva

Što se ovog drugog tiče, znamo i zašto trošimo više energije. Klima uređaji mnogo više rade da bi optimizovali temperaturu na 25 preporučenih stepeni tokom leta, a sunčevi zraci nimalo ne sarađuju. Zato su vam kvalitetne roletne savršen saradnik. VELUX ima bogatu ponudu i unutrašnjih i spoljašnjih, a vi samo odaberite koje vam najviše odgovaraju.

3.Budite svesni potrošnje vode

Možemo se složiti da smo svi makar jednom pustili vodu da teče dok peremo zube, kosu ili sudove. I to je u redu, jer nemamo uvek snage da razmišljamo baš o svemu. No, kada shvatimo koliko je voda dragocena-procenjuje se da 738 miliona ljudi u ovom trenutku, dok čitate ovaj blog, nema pristup vodi- i kada uvidimo da je ušteda upravo u malim cakama i trikovima, ovo ponašanje će nam vremenom i preći u naviku. Zato, razmišljajte o tome da vam voda nije potrebna dok nanosite šampon na kosu, dok se brijete ili dok perete zube – sve do ispiranja. Takođe, proverite ispravnost slavina. Bitno je da budu u ispravnom stanju, jer samo kapanje može da dovede do bespotrebne potrošnje do čak 40 litara vode dnevno. A kada dođe vreme za promenu sanitarnih elemenata, pogledajte u radnjama one koje su prilagođene štednji. Ima ih koje mogu uštedeti potrošnju vode čak i do 30%.
Koristite istu vodu više puta. Na primer, voda u kojoj ste kuvali jaja može savršeno poslužiti za zalivanje cveća . Ne samo zato što je u pitanju čista voda, već i zbog toga što je obogaćena kalcijumom koje biljkama godi.
Ako imate vodokotlić sa rezervoarom podeljenim na dva dela, koristite dugmad savesno, ako ne, napunite plastičnu flašu od 2 litra vodom, zatvorite je i ubacite u vodokotlić. Tako ćete potrošiti do 2 litra vode manje, svaki put kada koristite vodokotlić. I da, ne koristite WC šolju kao korpu za bacanje papira.

Koristite uređaje efikasno: uvek uključujte mašinu za pranje veša i mašinu za sudove kada su pune. Ako ipak ne možete da sačekate da se mašina napuni, uključite je na brzi program ili kratki ciklus.

4.Umesto plastike i hemije, koristite biorazgradiva sredstva i proizvode

Da li ste znali da sirće, soda bikarbona, sok od limuna u mnogim slučajevima mogu da zamene “hemiju”, ako ne i da budu bolja sredstva za čišćenje? Verujte nam na reč, pričamo iz iskustva i probajte da ih koristite onda kada je moguće. A kada idete u kupovinu, koristite torbe za višekratnu upotrebu i tako sprečite dovlačenje u kuću hiljade i hiljade plastičnih kesa u koje je spakovana vaša roba. Ove torbe se prave od obnovljivih materijala, a time se čuvavaju resursi na planeti. Možete ih naći u različitim veličinama, i materijalima, a onima kojima je i stil bitan, možemo reći da ih ima koje su prilično moderne i šik.

5.Posvetite se izolaciji svog potkrovlja

Ovu stavku smo ostavili za kraj jer, srećom, ne pripada svakodnevnim kućnim aktivnostima. Naprotiv! Izolacija treba da bude jednokratni posao jer, ako je dobra, traje celog života. Uz dobru izlocaiju ćete dugoročno uštedeti na potrošnji energije, što je dobra vest i za vaš džep i za vašu okolinu. Savetujemo vam da termoizolaciju krova poverite Knauf Insulation i njihovom LDS sistemu izolacije, koji pored vrhunske toplotne zaštite (kombinacija kamene i staklene vune), omogućava i zaštitu od buke i uticaja vetra.

Ako postoji još neka mala tajna velikih majstora ekološke efikasnosti, podelite je sa nama! Znate da se radujemo vašim komentarima.