Ovaj dupleks ima površinu od 80 metara kvadratnih u prizemlju i 60 kvadrata na gornjem spratu. I svaki milimetar je, nakon renoviranja, našao svoju upotrebnu vrednost.

1.Ključni zadatak renoviranja

Dizajner enterijera kaže da je jedan od ključnih zadataka reforme bio dobijanje više svetlosti. “Jedna od početnih tačaka projekta bila je postizanje nove distribucije koja bi dupleks obogatila svetlošću. Dakle, polazna tačka i glavni cilj je bio svetlost.” Naravno, ovo nije bio jedini zadatak. U dupleksu je primenjen  trik zvani „otvori i dobij“ čiji je cilj da se otvore sve prostorije. Rezultat: proširivanje vizuelnih elemenata u svim aspektima. Stepenište je bilo zatvoreno, a dupleks je bio prenatrpan vratima koja su činila prostor i manjim i tamnijim.

2.Evo i plana donjeg nivoa

Donji nivo, kako rekosmo, ima površinu od 80 m². Distribucija dnevne sobe ima oblik slova L, a prostor za sedenje pozicioniran je tako da gleda u balkonska staklena vrata. Levo je kuhinja.

3.Dobro iskorišćen dnevni boravak 

Od zatvorenog do otvorenog dnevnog boravka. “Prvobitno, dnevni boravak je bio zatvoren. Otvorili smo ga i uspeli smo da ga pretvorimo u savršeni pravougaonik. Uzeli smo jedan komad nameštaja koji zauzima prostor od kraja do drugog i na taj način objedinjuje tri različite zone: isti komad nameštaja počinje u dnevnoj sobi, prolazi kroz trpezariju i na kraju „ulazi” u kuhinju.“ objašnjava dizajnerka.

Što se boja tiče, izabrane su bela i boje drveta i tako je potkrovlje dobilo i svetlost, ali i toplinu koju drvo neizostavno nosi sa sobom.

Posebnu pažnju nam je privukao komad nameštaja u kom je smešten TV i koji ujedno služi da „maskira“ stepenice. Naravno, ne možemo ostati ravnodušni ni na stepenice koje su iskorišćene za skladištenje stvari, a i koje su dizajnirane tako da izgledaju kao ostatak nameštaja.

4.Skriveni kutak ispod stepeništa 

Ispod stepeništa se nalazi garderober za kapute i mantile koji se svakodnevno ili makar često nose, a mehanizam ovog garderobera koji pomaže da se prostor iskoristi do maksimuma nam je fenomenalno rešenje pa ga zato, uostalom, i delimo sa vama 😊

5.Kuhinja i trpezarija harminično integrisane 

Kontinuitet pre svega. Kuhinja je otvorena i nadovezuje se na trpezariju, a vertikalni drveni paravan sa prozirnim staklom vizuelno komunicira sa prostorom. Drveni pod je još jedan od elemenata koji doprinose kontinuitetu jer je isti u svim funkcionalnim zonama. „Kuhinja odgovara ostatku dekoracije, kako bojom, tako i čistim linijama nameštaja“, kaže nam dizajnerka. Materijal od kog je napravljena je, pogađate, drvo – izuzev radne ploče i elemenata koji moraju biti vodootporni – a funkcija drveta u kuhinji nije samo da da toplinu domu, već i da „isprati“ trend ovog dupleksa koji je bogat drvenim nameštajem.

6.A šta je na gornjem nivou…

Ako se popnemo, naći ćemo pravi mali rad. Ovako izgleda njegov plan 😊

7.Spavaća soba i svlačionica 

Krevet kao riznica. “Krevet je pozicioniran tako da gleda na terasu. Oko njega je dizajniran set ormara maksimalnog kapaciteta. Neki su okrenuti ka kupatilu i služe za odlaganje peškira i ostalih kupatilskih potrepština, dok je na suprotnoj strani napravljen nameštaj koji ima tri funkcije: služi kao uzglavlje, kao „separator“ između sobe i svlačionice koja se nalazi iza uzglavlja, a i kao skladište za spavaću sobu. Što se svlačionice tiče, izazov je bio krenuti od sobe srednje veličine i postići maksimalan kapacitet za odlaganje. Uzglavlje, osim što odvaja i stvara dva prostora u istoj prostoriji ima ogroman kapacitet skladištenja. Neutralne linije i tonovi kao i ostatak kuće doprinose vizuelnom kontinuitetu i ujednačenosti prostora.


8.Kupatilo kao logičan izbor jednostavnosti

U skladu sa ostatkom prostora u ovom dupleksu, kupatilo je jednostavno i opremljeno „lakoćom“. Boje su svetle i prirodne, a nameštaj samo neophodan – ormarić ispod lavaboa i to je to!

Nadamo se da vam se ovaj dupleks dopao i da ste uživali „upoznajući ga“. Isto tako, nadamo se i da će vam neka informacija ili fotografija poslužiti kao inspiracija kada dođe vreme da napravite neku promenu u svom domu.

Izvor: El Mueble