Već smo pričali o niskim plafonima i navodili primere kako ih i vi možete iskoristiti u svom potkrovlju.

Došli smo do zaključka da se uglovi koji nastaju pod kosim plafonima mogu prilično lepo koristiti, uprkos neprijatnostima koje čine da prostor bude ograničen.

S druge strane, kosi plafoni skoro uvek deluju dekorativno, jer u praksi ovi uglovi koji kradu prostor po visini neće služiti za velike komade nameštaja, nego za neke detalje oku drage.

Svima nam je jasno da prostor sa manjom visinom ne može da podrži velike ormare i ostali krupni nameštaj, ali da može biti dobro mesto za srednje i male ormare, pólice, kao i za razna rešenja za skladištenje koja se uklapaju po meri u taj ograničeni prostor.

Ugrađivanje prozora u ove vertikalne zidove i stvaranje donekle dubokih prozorskih pragova pomažu da se iskoristi malo više prostora i da se potkrovlje osvetli.

Ideja da se ostave izložene grede koje podržavaju težinu zidova i krova je prelep način da struktura zgrade čini deo dizajna enterijera. Takođe, ovaj detalj već sam po sebi određuje stil i tip dekoracije.

Umetanje sijalica i lampi u grede i svećnjaka na kosim plafonima pomoći će u stvaranju ambijentalnog osvetljenja, idealnom kada padne noć.

Kako su kosi plafoni sinonim za potkrovlje ili gornji sprat dupleksa, moguće je otvaranje krova i na taj način možete postaviti dimnjak, krovni prozor ili čak neki balkon, što opet čini dva elementa koja stvaraju atmosferu i doprinose boljoj cirkulaciji svetlosti u prostoru.

Kada je u pitanju ovako specifičan prostor (grede, kosine, krovovi) skoro da nisu potrebni posebni detalji da učine potkrovlje specifičnim i zanimljivim mestom za život. Naprotiv! Sve preko razumnog minimuma bi opteretilo prostor i fizički, a i virutelno. Zato je ovo potkrovlje, rekli bismo, ukrašeno baš taman i s pravom merom.

A vi, da li se vama sviđaju potkrovlja sa kosim plafonima? Da li mislite da je kosi plafon nedostatak ili dodatak u dekoraciji? Pišite nam u komentarima!

Izvor: Delikatissen