Skockali smo svoje poktrovlje i sve u njemu vam je po PS-u, ali postoje neke sitnice o kojima ne vodimo računa a veoma utiču na kvalitet života, i uostalom, na naše zdravstveno stanje…

Donje rublje, peškiri, sunđeri, papuče … Da li ste ikada razmišljali o stvarima u domaćinstvu koje koristite vrlo često, a opet ih ne obnavljate onoliko koliko bi trebalo? Uzmite u obzir da ove stvari imaju rok trajanja. U stvari, nemojte ništa uzimati u obzir – pročitajte tekst!

1.Peškiri se menjaju makar na dve godine

Svi znate koliko je važno pravilno pranje i čuvanje peškira. Upotreba sasvim male količine omekšivača je neophodna da biste sačuvali njegovu teksturu, kao i sposobnost upijanja. Takođe, važno je pustiti  ih da se dobro osuše, ali ne izlagati direktnom kontaktu sa jakim suncem. Uprkos pravilnom održavanju, preporučljivo je menjati peškire makar svake druge godine, ako ne i češće, zavisno od njihove upotrebe.

2.Obuća za po kući

Najvažnije pravilo je da se papuče, patofne i uopšte obuća za kućnu upotrebu, zaista koriste samo kada smo u kući (nema izlaska na hodnik, na stepenice ili u komšijsku kuću u njima). Jer, to je njegova svrha – da se koriste u kući. Međutim, koliko god da ih čuvate, papuče i patofne sakupljaju mikrobe. Zato ih treba prati svaka 3 meseca, a menjati na godinu dana.

3.Jastuci i jastučnice nisu večni

Mnogo se govori o tome koliko često treba menjati dušek, ali šta je sa jastucima? Savet je da ih menjate na dve godine (imajte na umu da mogu nakupiti grinje), a jastučnice treba obnavljati svake godine.

4.Pribor za čišćenje: sunđeri, krpe, pajalice prašine, brisko, truleks…

Možda često menjate sunđer i kuhinjsku krpu (preporučuje se svakog meseca), ali šta je sa metlom, krpom za prašinu i ostalim higijenskim pomagalima? Nije dovoljno redovno prati ove potrepštine za čišćenje. One su jedna od onih stvari koje se moraju menjati makar jednom godišnje. Ako se pitate zašto, odgovor je zato što su gnezdo živih mikroorganizama!

5.Zavirite u ostavu – imate li starog brašna

“To je suv proizvod, ne kvari se.” Nije tačno, brašno takođe ima rok trajanja. Zavisno od vrste brašna, između 6 i 12 meseci mu je maksimum da se očuva u dobrom stanju. Dakle, ako ste jedna od onih osoba koje čuvaju kilo – dva brašna u ostavi (znate ono, za svaki slučaj), vreme je da mu proverite rok trajanja.

6.Promena brushaltera

Zaboravljamo da su to odevni predmeti koje mnogo nosimo i koji su mnogo izloženi pranju (treba ih prati svake nakon treće upotrebe). Vremenom se kvalitet tkanine gubi i njihova sposobnost da obavljaju funkciju opada. Zato menjajte grudnjake svake godine (maksimalno na dve godine). Uostalom, primećujete da nakon tog vremena gube elastičnost i oblik. E, to vam je prvi znak da će uskoro dotrajati.

7.Ako su začini izgubili svoj miris …

Možete izabrati jedno od tri rešenja za njih: Bacati ih, bacati ili bacite! To više nisu začini, već prah koji služi da se po njemu skuplja prašina. I začini oni imaju svoj rok upotrebe. Nakon otprilike godinu dana, mnogi gube ukus i aromu, a samim tim i funkciju. Zato ih bacajte redovno i kupujte samo ako ćete ih zaista koristiti – a ne samo zato što zvuči skroz kul imati razne začine u kuhinji.

8.Obnovite zavesu od tuš kabine

Vremenom, u delu koji je najviše u kontaktu sa vodom (uglavnom je to donji deo) zavese ili kade, pojavljuju se mrlje od plesni. Čak i ako je redovno čistite, sigurno ćete morati da je obnavljate otprilike na godinu dana. Sreća pa obnova ne traži velika ulaganja, pa ćete za male pare postići rezultat da vaše kupatilo u potkrovlju izgleda lepo i bude zaista čisto.

P.S. Ovaj blog jeste namenjen stanarima potkrovlja, ali će dobro doći svima koji brinu o higijeni svog doma, a neke od prethodnih stavki su im promakle.

Izvor:

8 Cosas Que Tienes en Casa y Deberias Renovar Cada Año