Mnogima od nas, prva asocijacija na potkrovlje je privilegija uživanja u prostoru koji se nalazi na najvišem mestu zgrade. Možda je postalo veoma moderno, a samim tim i poželjno živeti u potkrovlju, ali pored trenda, iza te želje se nalazi jedan veoma bitan argument, koji nema veze sa modom. U pitanju je privilegija da dobijamo svetlošću okupan stan, što je teže postići onima koji žive na nižim spratovima.

Prirodno svetlo u kući je nesumnjivo jedna od prednosti prema kojoj niko ne ostaje ravnodušan. Jer, pored toga što je svetlost faktor koji bitno utiče na lepotu i zdravlje ambijenta, svetla kuća će vam dozvoliti svestranost prilikom organizovanja prostora, jer ćete biti u prilici da iskoristite najviše mesta koja obasjava sunce za postavljanje trpezarije, pravljenje ličnog prostora za čitanje, čak i za kuvanje i obavljanje drugih zadataka pod prirodnim svetlom.

Uticaj prirodnog svetla na zdravlje

Sunčeva svetlost ima pozitivan uticaj po naše zdravlje: utiče na povećanje količina vitamina B i D u našem telu, podstiče apetit, poboljšava varenje i probavu hrane, jača naš imunološki sistem, itd.

Velux, Samobor, foto sasa cetkovic

Uticaj na naše mentalno zdravlje

Sigurno ste primetili kada je sunčan dan da se svi osećamo nekako veselije, produktivnije i sa više optimizma.

Naučno je dokazano da sunčeva svetlost pozitivno utiče na naše mentalno zdravlje, pomaže u smanjenju stresa i čini nas srećnijima. Pod uticajem sunca organizam luči “hormon sreće” seratonin koji izaziva osećaj zadovoljstva.

Ekonomičnost i ušteda energije za grejanje

Svetao stan je i topao stan. Što više sučeve svetlosti ulazi u prostorije to će one biti toplije, tražiće manje dogrejavanje i manju potrošnju energenata, a sa time će i računu za grejanje biti manji.

Nije nevažno i to da sa manjom potrošnjom uglja, drva, gasa ili koji već energens koristimo za zagrevanje, utičemo na veću energetsku efikasnost i manje zagađivanje naše životne sredine.