U poslednjih par meseci primetili smo nekoliko novih trendova uređenja enterijera koji trenutno žare i pale društvenim mrežama, a u nastavku vam donosimo njihov pregled, ali i načine kako bi vam mogli pomoći da ovog leta svoje potkrovlje uredite tako da makar podseća na sveži dašak vazduha.

Enterijer povezan s prirodom

Takozvani biofilni dizajn nastoji da pojača povezanost enterijera i prirode. Iako se ne radi o novom konceptu, biofilni dizajn danas je popularniji nego ikada pre. Strogih pravila nema, ali neke od njegovih osnovnih karakteristika su (prave) biljke, neutralna paleta boja i korišćenje što više prirodnih materijala u prostoru – poput drveta, kamena, metala i raznih tkanina.

Osim same estetike, prilikom uređenja prostora prvenstveno je važno razmišljati o funkcionalnosti i delovima koji će stvoriti uslove za uređenje ugodnog ambijenta. Glavne karakteristike ovakvih prostora su najosnovniji elementi – prirodno svetlo i svež vazduh. I to u velikim količinama!

Za sve koji žive u potkrovlju, korišćenje krovnih prozora najbolja je metoda za unošenje prirode u dom, jer će dovoljna količina pravilno raspoređenih prozora omogućiti ulazak sunčeve svetlosti, povezivanje sa spoljašnjim zelenilom i pružanje pogleda na nebo.

U letnim mesecima puno sunčeve svetlosti u prostor može biti i nedostatak, no danas postoji spoljašnja i unutrašnja zaštita za krovne prozore, koja ne samo da čuva vaš dom od pregrevanja, već je estetski lepa i održiva.

Zemljani tonovi i dobro rashlađen dom

Još jedan veliki trend u uređenju enterijera trenutno su zemljani tonovi, koji će vam pomoći da prostor bude mirniji u koloritu. Nijanse koje se protežu od bele do smeđe, s bezbroj bež i krem tonova između, savršeno će se slagati s drvetom i dekorativnim elementima od terakote, pluta, bambusa i jute.

Prilikom uređenja prostora važno se pobrinuti i za najmanje detalje kako bi enterijer delovao skladno, a to se odnosi i na roletne za krovne prozore. U obilju izbora prednjači kompanija VELUX i njihova ponuda udovoljava ukusu svakog potrošača.

Kada je reč o dečjim sobama, trend uređenja isključivo u zemljanim bojama mogao bi biti malo preozbiljan, pa ga je svakako dobro “razbiti” s nekoliko razigranih elemenata prikladnijih za ovakve prostore. VELUX kolekcija za decu biće savršena za to jer je dostupna u zabavnim i inspirativnim uzorcima.

Omiljeni trend – održivost u enterijeru

U 2023. ne možemo govoriti o dizajnu bez razmišljanja o održivosti, koja je postala ključna reč ne samo u uređenju prostora, već i kao životni stil. Ipak, ako se fokusiramo samo na enterijere, korištenje starih predmeta u nove svrhe, kao i DIY pristup preuređenju starog namještaja, neki su od trendova koji trenutno haraju društvenim mrežama. I to nije tako bez razloga – ovakvi komadi nameštaja i dekorativnih predmeta ne samo da su sjajni za životnu sredinu, već pružaju i priliku da stvorite potpuno jedinstven komad koji se savršeno uklapa u vaš prostor. A još jedna nezanemariva prednost je i finansijska ušteda.

Ova tri trenda mogu se međusobno nadopunjavati, jer će se biofilni dizajn savršeno uklopiti sa zemljanim bojama, ali i jedinstvenim komadima nameštaja koje ste sami kreirali. Uz sve to, ovog leta ne zaboravite roletne za prozore i primerenu zaštitu od sunca, koja će vam pomoći da vaše potkrovlje ne bude kul samo izgledom, već i temperaturom!

Izvor: Potkrovlje.hr