Mali stan u potkrovlju može biti prostor u kome ćemo izgraditi život ispunjen prijatnošću i i osigurati svakodnevno buđenje uz dobar osećaj. Uprkos činjenici da mali stanovi nisu traženi u tolikoj meri kao stanovi veće kvadrature posebno u potkrovljima, stan manje kvadrature daje privatnost, a privatnost sa sobom nosi određene prednosti. U stanu manje kvadrature lakše je posložiti prioritete kao i organizovati prostor s obzirom na manju količinu predmeta i nameštaja koje možemo posedovati. Saznajte na kojih 5 prednosti možemo računati ako živimo u malom stanu u potkrovlju.

Prednosti malog stana

Određivanje prioriteta

Manje dodatnih troškova i manje kvadrature za čišćenje

Privatnost i mir

Izlaz na terasu

Jedinstveni izgled

  1. Određivanje prioriteta za uređenje prostora malog stana

Prilikom uređenja malog stana u potkrovlju ograničenost prostora često predstavlja problem. S druge strane omogućuje da se ostvari prednost u odnosu na velike prostore koji su često skupi za nameštanje, uređenje i održavanje. U malom prostoru potkrovlja lakše je odrediti prioritete, ali je potrebno da ga uređujemo planski. Prilikom izbora nameštaja važno je razmisliti koje stvari su nužne kako bi stan bio funkcionalan, koje stvari su potrebne da bi se zadovoljio vaš način života te koje stvari je moguće imati, ali nisu od velike važnosti. To bi značilo da postoje kategorije stvari koje treba koristiti kao i one o kojima treba dobro razmisliti stvaraju li nam dodatnu vrednost ili zapravo otežavaju obavljanje svakodnevnih poslova. Ako u stanu imate mesta za kauč i samo jednu fotelju, potrebno je da dobro razmislite koja kombinacija vam više odgovara i da li želite da imate više mesta za sedenje ili vam je prioritet udobnost. Trik je iskoristiti maksimum prostora koji imate. U tom smislu, vaše razmišljenje mora biti praktično i kreativno.

  1. Manje dodatnih troškova i manje čišćenja malog stana

Manji prostor stana iziskuje veću potrebu za racionalnim uređenjem. Manje će te trošiti na nepotrebne komade nameštaja i dekor za stan, naročito u današnje vreme kada je svuda dostupan izrazito velika količina nameštaja i aksesoara za dom po nižim cenama. Dodana ušteda je i na grejanju jer mali stan sa dobrom izolacijom i kvalitetnim prozorima se izuzetno brzo zagreje što zimi uveliko utiče na budžet. Kod kupovine sredstava za čišćenje, uvidećete koliko štedite. Na primer, u velikim stanovima samo čišćenje prašine oduzima puno vremena, budući na broj stvari koje su postavljene kako bi prostor izgledao ispunjeno, dok se u malom stanu čišćenje obavlja brzo, a svi znamo koliko je vreme dragoceno. Ponekad se čini, kad smo napokon očistili ceo stan, da se tamo gde smo počeli ponovno skupila prašina. Što je stan manji, to je i manje posla oko čišćenja i uređivanja, a to znači da ćete imati više vremena za sebe i druge.

  1. Privatnost i mir stana u potkrovlju

Stanovi u potkrovlju su idealno mesto za izbegavanje znatiželjnih pogleda iz susedne kuće ili zgrade. Vrlo je verovatno da vam neće biti potrebna ni zavesa ni roleta, već samo roletna za zaštitu od sunca. Dodatna prednost je ta što iznad vas ne žive drugi stanari pa ne morate da se brinete hoćete li usred noći ili dana čuti teške korake i pomeranje nameštaja u stanu iznad.

  1. Izlaz na balkon u malom stanu

Najbolji deo malog stana s kosim krovom je mogućnost izlaza na terasu. Uz ugradnju VELUX krovnog balkona vaš stan će dobiti više svetlosti i mogućnost spajanja stana sa životom napolju, a to znači da ćete dobiti dodatne kvadrate za opuštanje i odmor. Naime, krovni balkon se može koristiti kao klasični krovni prozor za protok dnevne svetlosti i svežeg vazduha, ali dodatna pogodnost je ta što potpunim otvaranjem dobijate izlaz na balkon.

  1. Jedinstvenost malih stanova u potkrovlju

Samo zbog činjenice da stan u potkrovlju ima različite kosine krova, možemo reći kako je svaki jedinstven. Kada govorimo o malim stanovima u potkrovlju, čest je slučaj da je nameštaj rađen po meri kako bi odgovarao specifičnim potrebama prostora i jedinstvenim potrebama ukućana. Što se tiče stilova, bitno je da prostor bude minimalno opterećen, tako da se od skandinavskog do minimalističkog možete igrati raznim stilovima.

Dakle, prednosti ima i te kako, mi smo izdvojili 5, ali smo skoro ubeđeni da će se naći još poneka, mimo ovih s naše liste.

Izvor: Potkrovlje.ba