Naravno da postoji! I, takođe naravno, idealno potkrovlje nije nešto što nam je bogomdano, već ga treba posmatrati kao rezultat našeg zalaganja.

Evo i zašto i kako:

Potkrovlja su obično vrlo komplikovani prostori sa nekoliko kvadratnih metara, malo svetlosti i mnogo kosina, ćoškova i, uopšte, začkoljica. Ako živite u jednom ovakvom domu, znate vrlo dobro o čemu pričamo. Doduše, ako živite u potkrovlju, znate takođe i to da ste među onim srećnicima koji žive u prostoru koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. A, ako planirate da renovirate svoj tavan i da od njega napravite kutak za život, onda će vam ovaj blog pomoći da maksimalno realizujete potencijale potkrovlja. Da biste to ostvarili, potrebno je da znate sledeće:

Dnevna soba služi za uživanje

A da bi se u njoj uživalo, potrebno je da ima svetlosti, prostora i nežnosti. Za ispunjenje prvog uslova su krovni prozori idealno rešenje. Što se tiče drugog uslova, tu će vam najviše pomoći mudar raspored nameštaja, kao i izbor stila u kome ćete dekorisati potkrovlje. Na primer, skandi, hugu, japandi ili minimalistički ne opterećuju prostor, dok su boho ili klasični malo „teži“ za realizaciju u prostorima koji su često mali i arhitektonski specifični.

Dobar izbor za dnevnu sobu koja je dekorisana tako da ne opterećuje su ukrasni funkcionalni elementi: sofa puna jastučića, efektan tepih, posebno dizajnirana lampa. Kada opremate dnevnu sobu, zamišljajte sebe kako uživate u dobrom razgovoru, ispijanju čaja ili čitanju knjige i rešenje će vam samo doći.

Naravno, ako ne možete bez televizije, onda uzmite u obzir da vam ona diktira poziciju komada nameštaja za sedenje te u skladu s tim pravite raspored. Da ne biste preplavili prostor, birajte boje koje su vrlo nežne, a ne zaboravite ni da unesete u potkrovlje komade od drveta jer drvo daje toplinu.

Boje u trpezariji

Ako imate trpezariju ili funkcionalnu trpezarijsku zonu, gledajte da je obogatite veselim bojama. Boje ne moraju nužno da budu prisutne na zidovima, dovoljan je tepih ili stolice različitih boja i već ste dobili efekat veselog prostora. Takođe, ako imate prostora za neki komad nameštaja u ovoj prostoriji, birajte nameštaj koji ima velike kapacitete skladištenja. Ne zaboravite, živite u potkrovlju, svaki je centimetar zlata vredan.

Jednostavna kuhinja

Bilo da se radi samo o kuhinjii bilo o kuhinji koja je u sklopu sa trpezarijom, neka bude jednostavna, neka bude svetla, praktična i „obojena“. Ako iznad kuhinjskog dela u kome se priprema hrana ne želite pločice u boji (razumemo vas, ko će menjati pločice svaki put kad nam dosade ili izađu iz mode), izaberite neke fine vodootporne tapete. S njima igrate na sigurno, a istovremeno postižete efekat koji želite.

Spavaća soba može biti i najmanja na svetu

Ali neka bude! Drugim rečima, ako je ikako možete sebi priuštiti, podelite prostor tako da imate i spavaću sobu, makar koristili staklena vrata da razdvojite prostor. Ako nemate prostora „u visinu“, umesto kreveta možete kupiti debeo dušek – za toliko visine ćete imati, a i dobićete moderno opremljenu sobu. A što se ukrasa u ovoj prostoriji tiče, nije ni bitno ima li prostora za njih. Dovoljna vam je jedna lampa za čitanje, neka laka knjiga (doduše, ovo ona ne spada u deo dekora) i već imate sve što vam treba za savršen odmor u savršenom potkrovlju.

Izvor: Miv Interiores