Ako ste doneli odluku da izdate svoje potkrovlje, red je da ga u te svrhe opremite. Ovo ne znači da treba da uložite silan napor u pripremu prostora za izdavanje, ali znači da je fer i korektno budućim stanarima omogućiti da, već prilikom prvog gledanja prostora, imaju jasnu sliku o tome u kakav prostor ulaze. I nije to fer i korektno samo prema njima, već i prema vama. Jer gledajte, ako ne istaknete pune potencijale svog potkrovlja, ni druga strana ne može biti svesna šta bi useljenjem dobila.E, ako ste se do ovog dela teksta složili sa nama, vreme je i da mi sa vama podelimo savete koji će vam zasigurno pomoći da lakše i brže izdate stan.
 U pitanju su trikovi koji ne koštaju mnogo, a zaista pomažu da prikažete svoj prostor pod krovom u pravom svetlu.

Pa, hajde da ih navedemo:

1.Pripremite se za selidbu

 Ovo važi za sve vas koji živite u potkrovlju koje nameravate da izdajete. Prvi korak je da unapred isplanirate selidbu, popakujete sve stvari, obeležite kutije i, naravno, usput pobacate sve što vam više neće trebati. Veoma je važno da kroz ovaj stresan period, a selidba je uvek stresna, prođete promišljeno i što smirenije.

2.Oslobodite prostor od ličnih predmeta

Verovatno ste nemali broj predmeta sklonili ili spakovali da ponesete sa sobom, ali ovo pravilo važi za sve stvari. Dakle, nema portreta vaših najmilijih koje sad baš i ne biste nosili sa sobom, al’ vam žao da ih sklanjate, nema ni suvenira sa putovanja, a bogami ni detalja za koje možete da se zakunete da su lepi i primereni prostoru. Da, jasno nam je da ih vi volite i da vama mnogo znače, ali to se ne odnosi na vama nepoznate ljude koji traže svoj novi dom.  Narpotiv! Od ključnog je značaja da im, kada dođu da oslušnu i osete prostor, ništa ne stoji na putu i da budu u stanju da se identifikuju sa prostorom, odnosno da u njemu vide potencijal za život. Dakle, sredite svoje potkrovlje tako da bude neutralno. Ako ga izdajete namešteno, onda se odlučite za skandinavski ili industrijski stil, a porodične fotografije zamenite fotografijama pejzaža, uz obaveznu napomenu budućim stanarima da su svi detali podložni promeni.

3.Vodite se principom manje je više

Minimalizam je vaš saveznik kada je u pitanju iznajmljivanje stana, jer prostorije s malo nameštaja daju osećaj većeg prostora i čine da i najmanje sobe u kući izgledaju veće.
A ako, suprotno ustaljenoj praksi da stan za izdavanje bude prenatrpan, vi svoje potkrovlje izdajete s malo nameštaja, onda se potrudite da te komade rasporedite u različite prostorije kako bi budući zakupac mogao da stekne mentalnu sliku dimenzija prostora.

4.Birajte neutralne boje i zidova i nameštaja

Beli, sivi, bež ili oker zidovi i uopšte elementi enterijera postižu tri cilja: stvaraju neutralan prostor, ističu prisustvo svetlosti u potkrovlju i daju osećaj jednostavnosti i modernog prostora. Verujemo da su vam ovi razlozi dovoljni da se odlučite za gore navedene boje.


5.Naglasite  svetlost

Što se potkrovlja tiče, makar svetlost nije razlog za brigu! No, pošto se svaki dobar potencijal može nepažnjom umanjiti, da se to ne bi desilo, savetujemo vam da, pored boja o kojima smo pričali, povedete računa i o roletnama – jer od njih zavisi kakav će utisak o prisustvu svetlosti steći potenijalni stanari. U mesecima kada je svetlosti manje, važno je da kuća ostane dobro osvetljena, ali u mesecima kada sunce prži po 12 sati, želite da pokažete da ste pronašli rešenje u svom potkrovlju.
Što se veštačkog svetla tiče, uložite u ambijentalno svetlo ili LED sijalice i na taj način ćete biti u mogućnosti da iskoristite potencijal svih prethodno navedenih  elemenata.


Nadamo se da će vam ovi mali trikovi pomoći da izvučete maksimum iz svog potkrovlja i da će potencijalni stanari moći da ga zamisle kao svoj dom.