Prošle godine, Knauf Insulation je organizovao nagradni konkurs DoReMi Fasada, na kome je pet porodica iz Srbije dobilo kontaktnu fasadu sa kamenom vunom, nakon što su njihovi kreativni stihovi proglašeni za najbolje, od preko 5,000 pristiglih prijava.

Jedna od pet porodica su i Milivojevići iz Arilja, Milorad, Dušica, i njhova tada osmomesečna beba, Ljubica. Kada smo ih posetili u julu prošle godine, odmah smo primetili da je potkrovlje u izgradnji.

Na pitanje da li znaju za naš sajt Moje potkrovlje, usledio je iznenađujući odgovor:

“Za taj sajt znamo od njegovog početka, oduševljeni smo njime i planiramo da uradimo kompletan LDS sistem izolacije na našem potkrovlju, po vašim uputstvima. A kada ste nas pozvali i rekli da smo ušli u uži krug na konkursu Do-Re-Mi Fasada, u prvi mah smo pomislili da nas zovete u vezi sa potkrovljem, jer smo preko formulara na sajtu postavljali neka pitanja.” Svet je mali, zar ne?

Potkrovlje koje je moralo da sačeka

Enterijer kuće nas je prijatno iznenadio – ušuškani prostor na dva nivoa, sa fino odabranim, nepretencioznim detaljima.

Zanimalo nas je kako izgleda potkrovlje u izgradnji i ljubazni domaćini su nam pokazali.

Tom prilikom su nam rekli da bi ukupna površina stambenog prostora, nakon adaptacije, trebalo da iznosi oko 80m2. Rekli su i da planiraju proširenje porodice, te svaki kvadrat više – znači. Ipak, nagrada u vidu fasade koju su tada dobili je donekle promenila prioritete u radovima na kući – odlučili su da prvo završe fasadu, a onda ulažu u sređivanje potkrovlja.

Napokon je sve kompletirano!

Fasada je završena u oktobru prošle godine (sve o radovima, pre i posle i učinku nakon godinu dana, pročitajte klikom ovde). A ovog proleća, došao je red i na sređivanje potkrovlja.

Kao što je Milorad i najavio, ugradnja Homeseal LDS Sistema se podrazumevala.  Milivojevići su ugradili 12 cm kamene mineralne vune NaturBoard FIT PLUS između rogova i 15 cm staklene mineralne vune Unifit 035 ispod rogova. Obe vrste vune proizvedene su u Ecose tehnologiji, što ih čini jedinstvenim na tržištu – nemaju dodatog formaldehida i poseduju Eurofins Gold sertifikat – dokaz da povoljno utiču na kvalitet unutrašnjeg vazduha u prostoru u kome su ugrađene!

Ispod vune, postavljena je aktivna parna brana Homeseal LDS 5, čime je omogućeno dozirano i kontrolisano propuštanje vodene pare iz unutrašnjeg prostora ka krovnoj konstrukciji. Ovako zaptiven krov garantuje zdravu mikroklimu, optimalnu i prijatnu temperaturu, bez velikih oscilacija, u svim godišnjim dobima.

Nakon završenih radova na izolaciji krovne konstrukcije, ostalo je ono najlepše – uređenje enterijera, što kreativnom paru Dušica-Milorad ide od ruke!

A troškovi?

Kuća u Arilju je idealan primer energetske sanacije postojećeg objekta. Kompletan omotač ove kuće (10cm kamene vune na fasadi i 27cm kamena+staklena vuna u krovu) zaštitiće Milivojeviće od svih ’boljki’ od kojih, nažalost, boluje većina kuća u Srbiji:

  • Previše hladnoće zimi
  • Previše vrućine leti
  • Vlažni, hladni i plesnjivi zidovi
  • Velike temperaturne oscilacije u prostoru
  • Krov kroz koji curi toplota (i do 30%!)
  • Neravnomerna raspodela toplote (greju se uglavnom samo prostorije u kojima se boravi, dok je ostatak kuće izoložen ogromnim temperaturnim oscilacijama)

Ili, kako bi to Milorad rekao:

“Što se izolacije potkrovlja i kuće uopšte tiče, naš glavni utisak je da se toplota od večeri zadrži i dobrim delom tokom sutrašnjeg dana. Do pre nekoliko dana smo uspevali da prizemlje, međusprat i potkrovlje (ukupno 75 m2) ugrejemo jednom invertorskom klimom.

Pozdravljamo vas iz žute kućice obučene u “DŽEMPER OD KAMENE VUNE”😊…”