Tavani, delovi kuće koji su veoma često zanemareni, i to nepravdeno, nude nam mnoštvo mogućnosti za dodatne stambene kvadrate ili čak čitav stan – u narodu poznat kao potkrovlje 😊 Čuli ste za takav prostor, jel da? 😊

Jedan takav primer je i ovaj maleni  stan sa jednom spavaćom sobom u potkrovlju.

Najbolji primer je da vidite kako je to potkrovlje izgledalo pre nego što je postalo potkrovlje, to jest, dok je još uvek bilo tavan:

Ideje investitora i arhitekata, dizajnera enterijera doprinele su da ovaj zapušteni tavan dobije neverovatnu promenu, totalno drugačiji izgled – a investitori su dobili vlasiti stan u potkrovlju, svoj stan iz snova!

Unutrašnji radovi koji su doprineli stvaranju savršenog enterijera i koji nam mogu biti ideja vodilja su bili sledeći:

  • Ceo stan je osmišljen po principu otvorenog prostora, koji češće čujemo u originalu “open concept” a samo jedan zid je sačuvan u prvobitnom stanju. U pitanju je zid od cigle koji je razdvojio trpezariju od dnevne sobe i dao potkrovlju izvesnu notu industrijskog stila.

  • Dizajneri su hrabro odlučili da koriste tamnije tonove u kombinaciji sa prirodnim bojama drveta kako bi potkrovlje izgledalo toplije i otmenije. Što se nas tiče, nimalo nisu pogrešili 😊

  • Spavaća soba je odvojena samo staklenom pregradom – što je za rezultat dalo da prostor ostane svetao i vazdušast i da ga ne “guše” dodatni zidovi.
  • Prostor uz staklenu pregradu u spavaćoj sobi iskorišćen je da se ubaci samo jedna  uska radna ploča – u funkciji radnog stola – i tako se i dalje ostavio rasterećen izgled spavaće sobe.

  • Kuhinja je isplanirana do najmanjeg detalja da se svojim dizajnom uklopi u ostatak enterijera – mnogo skrivenih ormara, ormarića i polica su sa vratima koji ne daju izgled kuhinjskih elemenata, a sadrže sve što je potrebno.

  • Dve dnevne sobe: savršen koncept koji je podeljen zidom od cigle. Izgledaju kao dve priče, dva dizajna koja su se u potpunosti uklopili u ostatak enterijera.

  • A mesto pod suncem daje krovni blakon: investitori nisu štedeli kada su hteli da njihov tavan bude bogat svežim vazduhom, sunčevim zracima i bogatim prilivom svetlosti koji su ovaj, nekada mračni prostor, pretvorili u dom. Jednu stranu su iskoristili kako bi postavili krovni balkon – dobili su izlaz iz dnevne sobe na jednostavan način i bez mnogo ulaganja, a ostatak zidova su upotpunili, pogodite čime, krovnim prozorima.


Ovaj stan je tipičan primer kako iz, praktično rečeno krša, možemo stvoriti idealan prostor za život. Zato smo ga i podelili sa vama, jer verujemo da će vam primeri dobre prakse olakšati rad na putu do vašeg idealnog potkrovlja. Želimo i da napomenemo da, iako u ovom blogu konkretno, nije bilo posebnog osvrta na značaj adekvatne izolacije, tu činjenicu imate u vidu kada budete preuređivali svoj tavan u nešto bajkovito poput ovog potkrovlja 😊

Izvor: Potkrovlje.ba