Nikada nije kasno da započnete neku praksu. Naročito ako je njen rezultat opšte dobro.
Zato danas delimo sa vama savete koji će vam pomoći da od vašeg potkrovlja napravite primer eco-friendly doma. I, ovom prilikom ne mislimo na izolaciju potkrovlja prirodnim materijalima – iako je ovaj savet uvek na snazi i svima od koristi – mislimo na manje izmene u enterijeru i na promenu svakodnevnih navika.

1. Sakupljajte plastične čepove

…i kada krenete u kupovinu, svratite do obližnjeg objekta koji prihvata plastične čepove i dalje ih prosleđuje na reciklažu ili nekoj humanitarnoj organizaciji. Na ovaj način ćete učiniti višestruko dobro: za sebe, za druge ljude, za planetu. Malo li je!?

2. Zaboravite da postoji opcija stand by

Isključite elektronske uređaje kada ih ne koristite. Na taj način ne samo da štedite energiju, već ćete smanjiti potrošnju do 20% i videćete da se to odražava na račun za struju. Pored toga, aparati koji nisu isključeni emituju 1% gasova koji proizvode efekat staklene bašte.

3.Eko rasveta

Koristite LED svetla. Prvi razlog je što duže traju, drugi je taj što ne emituju toplotu, a treći što su svetiljke napravljene od manje štetnih materijala.

4. Koristite sredstva za higijenu iz domaće radinosti

Već smo vam pisali o tome kako možete sami da napravite ekološka sredstva za čišćenje, koja će vam, dodatno, biti i prijatelji novčaniku. Ako imate vremena i volje da sami pravite ova sredstva, zaista vas ohrabrujemo da to i činite, ali ako nemate, onda makar kupujte biorazgradiva sredstva za higijenu ili ona koja ne nanose štetu ozonskom omotaču.

5. Tuširanje ili kupanje, pitanje je sad

Iako nama u Srbiji (još uvek) ne deluje tako, voda je oskudan resurs. Trudite se da je koristite osvešćeno i odgovorno. Zato vam savetujemo da na ovo “hamletovsko” pitanje date logičan odgovor i da birate tuširanje (potrošićete oko 70 litara) umesto kade gde možete potrošiti oko 100 litara vode.

6.Optimalna sobna temperatura

Ni previše rashlađen prostor leti, ni sauna zimi. Prema procenama i preporukama Instituta za diversifikaciju i uštedu energije, temperatura bi trebalo da bude 26 stepeni leti, a 21 zimi. Ako povećate zagrevanje za jedan stepen, potrošnja energije se povećava za 7%, kao i trošak grejanja i emisija CO2.

7. Odleđujte hranu na prirodan način

Pokušajte da prethodne večeri planirate šta ćete sutradan spremati i odmrzavajte hranu pravilno. Drugim rečima, nikada ne stavljajte hranu pod hladnu česmu, ne samo zato što ne poštujete proces odmrzavanja hrane, već zato što nepotrebno trošite vodu. Takođe, nemojte ubacivati u frižider ništa toplo jer ćete prisiliti vaš aparat da troši više energije da bi održao odgovarajuću temperaturu.

8. Dajte stvarima drugu šansu

Stakleni, drveni, plastični… nebitno koji materijal je u pitanju, ako možete, pokrenite svoj kreativni duh i dajte novi život vašem starom nameštaju. Malo ga osvežite, popravite, obnovite i biće kao nov. Osim što predstavlja divan hobi, ova “uradi sam” praksa je sjajan i način da se vodi briga o planeti.

9. EnEf uređaji

Ako treba da kupite mašinu za pranje veša, frižider ili neki drugi uređaj, gledajte one koji imaju oznaku A +++ na energetskoj etiketi. Na godišnjem nivou, možete fino uštedeti na potrošnji struje. Takođe, ne zaboravite da koristite programe za hladno pranje veša i kratke programe za pranje posuđa.

10. Prirodini materijali su IN

Koristite prirodne tkanine. Kad god možete, birajte pamuk, lan, konoplju, plutu…Na taj način ćete, pored toga što ćete činiti dobro sebi i okolini, biti takođe u trendu i moderni. Jer, kako lepo kaže Knauf Insulation družina, a mi se slažemo: Prirodno je IN!

Izvor: El Mueble