Zajedno sa letnjim mesecima dolaze i određene aktivnosti u kući i oko kuće. U toj praksi ni potkrovlja nisu izuzetak.

Posle pandemije i vremena provedenog u kući, poslovi ove vrste su eksplodirali. Razlog je prvenstveno taj što se mnoge firme opredeljuju za fleksibilno radno mesto, to jest, za mogućnost rada od kuće, pa je poželjno prilagoditi novim potrebama prostor u kome živimo i učinili ga prijatnijim i funkcionalnijim. A evo zašto je leto, postpandemijsko ili ne, pogodno godišnje doba za radove u potkrovlju:

1.Godišnji odmori ili letnje radno vreme

Mnoge porodice imaju duže letnje odmore pa je ovo odličan period da se posvete kućnim renoviranjima ili čak reformama, natenane i s mnogo više koncentracije nego što bi imali tokom ostatka godine. Poneki srećnici čak i ne provode leto u svom stanu, te samim tim i ne požuruju majstore i ne brinu previše oko rokova i završetka radova.

2.Deca ne idu u školu

Ozibljna reforma potkrovlja u potpunosti menja porodični život. Zato je leto idealno goidšnje doba za renoviranje potkrovlja, jer ako ništa drugo, kad ne  prisustvujete drami oko spremanja za kontrolni i ostalim nastavnim i vannastavnim zadacima, sve je lakše. Da ne pričamo o činjenici da mnogi školarci dobar deo letnjeg raspusta provode van kuće – bilo da odlaze u goste babama i dedama, rodbini ili prijateljima, bilo da provode po cele cele dane napolju, na reci, bazenu…

3.Leti su dani duži
Ima više sunčanih sati, a o blagodetima dugih dana najbolje vam mogu pričati radnici koji izvode radove – doduše, ne mogu vam sad pričati, sad rade, nego tek kad prođe sezona 😊 Šalu na stranu, svima je lakše kad se radi „za dana“ pa čak i ako vam je sve vreme dostupna električna energija i veštačka svetlost, poželjnije je da se bavite radovima kada je prirodno svetlo dostupno.

4.Lepo vreme takođe ide u korist radovima

Prvo, ima manje vlage. Zbog toga će se neki radovi brzo (ili makar brže) osušiti, a otvaranje prozora ide u prilog i ventilaciji i luftiranju i zdravijem vazduhu u toku izvođenja radova.

5.Ako se radovi izvode na krovu, dobro je da nađete ravnotežu

Drugim rečima, lepo vreme se ceni jer sa kišom ne možete, na primer, renovirati krov sa spoljašne strane; ali takođe morate voditi računa da, u najtoplijim časovima, ne budete na otvorenom ni vi, ni majstori, a ni određeni materijali.

6.Manja je verovatnoća da će da se žali komšiluk

Prvo, neki broj komšija će biti na godišnjem odmoru. Drugo, neki među njima će i sami vršiti popravke po svojim stanovima, a treće, nekako smo psihički pripremljeni da se leti radi na veliko, pa se ljudi manje bune.

Zato, ako se pitate da li je leto pravo godišnje doba da se posvetite ozbiljnijim radovima i renoviranju svog potkrovlja, smatrajte da ste dobili odgovor!