U prethodnom blogu smo vam pisali zašto je leto pravo vreme za obavljanje radova po, u i na potkrovlju, a sada vam pišemo koja su to posla koja to posla treba obavljati leti – zato što je leto njihov najbolji saveznik 😊

1.Renovirajte kuhinju

Ova prostorija se koristi svakodnevno, pa vam privremeno onesposobljavanje kuhinje smeta, kad god da odlučite da se bacite na renoviranje. Ipak, tokom godine kada su svi poslovi u jeku ili dok traje školska godina, ovo odricanje još teže pada. Leti vam možda pola ukućana bude kojegde, deca nemaju školu i, ako ste već zauzeti zbog radova u kući, lakše ćete se snaći uz brzo i hladno jelo. Još ako vaše potkrovlje ima terasu, milina! Tamo možete napraviti roštilj i, uz neku salatu, obezdedili ste se sve dok kunjinja ponovo ne postane funkcionalna.

2.Otvorite kuhinju ka dnevnoj i trpezariji

Kad već radite oko kuhinje, srušite pregradne zidove. To vam je brza reforma koja neće dugo trajati i koja će vam omogućiti da uživate u prostranijem i komunikativnijem prostoru od ovog leta. A leti se materijali ranije suše.

3.Renovirajte kupatilo

Za kupatilo vam važi isto pravilo kao i za kuhinju! Teško je odreći ga se, ali ako već morate privremeno, a zarad većeg dobra, da ga se odreknete, neka to bude u vreme kada ukućani imaju najfleksibilniji raspored ili kad isu kod kuće.

4.Ugradite prozore

Ovo je jedna od najboljih reformi koju treba sprovesti u delo upravo leti. Hladno je i neprijatno biti bez prozora, a da vam ne pričamo što, tokom proleća i jeseni, postoji veća verovatnoća da bude i vetra i kiše. S druge strane, leti, uz povoljniju klimu, moguće je biti u kući dok se menjaju prozori. A i brže se završi, budući da su dani dugi.

5.Okrečite potkrovlje

Ovo je jedna od onih jednostavnih akcija u potkrovlju, ali je i neophodna i efikasna. I krečenje je najbolje odraditi/otarasiti/skinuti s liste zadataka leti. Boja se brže suši, a prozori mogu biti otvoreni ceo dan, čak i noću, tako da mirisi d farbe nestaju u najkraćem mogućem periodu.

6.Prekontrolišite i, ako treba, popravite krov

Da ponovimo, leti ima manje kiša. Dakle, leto je najbolje godišnje doba za izvođenje krovnih radova koje već neko vreme odlažete. Možda ste zakasnili za ovu sezonu jer su svi majstori angažovani, ali ako vam ne gori pod nogama, od sad pa nadalje planirajte da se krovom bavite leti. I da, naš vam je savet da uvedete u praksu redovan servis potkrovlja, jer znate i sami, bolje je sprečiti nego lečiti.

7.Sanirajte vlagu

Leto je najbolje vreme za bilo kakve intervencije u vezi sa vlagom. Ova vlažna područja neretko leti budu potpuno suva, što je najbolja situacija za njihovo saniranje.

8.Pobrinite se da imate dobro grejanje

Od toplotne izolacije, preko ugradnje kamina, pa do menjanja bojlera – sve, apsolutno sve što zimi muči vaše potkrovlje, a ima veze sa grejanjem, stavite na listu prioritetnih radova u toku leta. Jer, kad zatreba usred zime, bude kasno i kasno i neizvodljivo.

Sve ove radove možete rasporediti na više sezona, jer nije cilj igre da se polomite  od posla, a možete, ako ste kampanjski tip, zaista i da se napregnete i žrtvujete jedno leto za krupne radove u potkrovlju, a ostala za…šta vam volja 😊
Bitno je da vi nađete svoj ritam i svoju dinamiku i da imate u vidu leto kao saradnika za ove poslove 😊