S dolaskom jeseni moramo se prilagoditi novim uslovima i moramo se pomiriti s činjenicom da ćemo provoditi mnogo vremena u zatvorenom. Deca posebno trpe posledice nedostatka prirodnog svetla, izvora fizičkog zdravlja, koji, kada ga ima dovoljno, poboljšava detetovo raspoloženje i pojačava koncentraciju.

Ljudsko oko pretvara dnevnu svetlost u električne impulse koji podstiču proizvodnju serotonina, supstance koja je neophodna za emocionalno dobro stanje dece.

Tokom leta, dete provodi više od polovine dana na otvorenom, ali kada dođe jesen a kasnije i zima, ova izloženost se eksponencijalno smanjuje. Iz tog razloga, ponekad mališani počinju da pokazuju apatiju, nedostatak koncentracije, umor … u tim slučajevima, povećavanje vremena i intenziteta izlaganja sunčevoj svetlosti može biti najbolji lek.

Prirodno svetlo je osnovni izvor životne energije za ljude.

Kada smo izloženi velikom broju sati prirodne svetlosti, imamo osećaj blagostanja, jer prirodno svetlo ima sposobnost regulacije cirkadijalnog ritma našeg tela, koji kontroliše kvalitet našeg sna i stanje budnosti.

Nauka je takođe pokazala jasan uticaj prirodnog svetla na poboljšanje uspeha u učenju, jer svetlo stimuliše proizvodnju endorfina u telu, što pojačava koncentraciju.

Iz tog razloga je veoma važno obezbediti priliv prirodnog svetla u sve prostorije doma, ali posebno u dnevne i dečije sobe.

Malenim stanarima potkrovlja ovaj faktor, prisustvo prirodne svetlosti, može samo ići na ruku, jer potkrovlja imaju ogromne svetlosne potencijale. Naravno, treba voditi računa o njhovoj iskorišćenosti, to jest, treba imati u vidu da potkrovlju svetlost može doći jedino kroz krovne prozore.

Krovni prozori su idealno rešenje, kako zbog količine svetlosti, tako i zbog osposobljavanja funkcionalnog prostora u samom potkrovlju.
Naravno, da vam ovakvi prozori ne bi zadavali glavobolje, morate voditi računa o kvalitetu samih prozora.

Takođe, veoma je važno da ugradnja krovnih prozora bude izvedena od strane stručnih i obučenih majstora koji će vam za tu ugradnju dati garanciju

Česta primedba i nedoumica vezana za krovne prozore jeste kako ih održavati, to jest, kako oprati staklene površine i kako je to izvodljivo? VELUX krovni prozori imaju mogućnost da se zarotiraju za 180 stepeni, zakoče i pričvrste tako da jednostavno, sigurno i bezbedno možete temeljno oprati spoljašnju staklenu površinu svog krovnog prozora koristeći obe ruke.

Još jedno od značajnih pitanja koja postavljaju svi stanari potkrovlja koji razmišljaju o ugradnji krovnog prozora je kako mogu provetravati potkrovlje kada pada kiša? Jer, istina i iskustvo nam kažu da je u potkrovlju zagušljivo, na primer, kada nai­đe iznenadni letnji pljusak i moramo da zatvorimo prozor. VELUX je mislio i na tu nedaću te tako njegovi krovni prozori  provetravaju  vaše potkrovlje čak i kada su zatvoreni. To se dešava tako što integrisana ventilacija obezbe­đuje da svež vazduh ulazi u vaše potkrovlje, samo jednim potezom ručice ili pritiskom na ventilacioni preklop.

Što se bezbednosti tiče, jasno nam je da je staklena površina krovnog prozora najizloženija spoljašnjim uticajima i zato je veoma važno da ona bude na prvom mestu sigurna od udaraca radi bezbednosti stanara potkrovlja. Svi VELUX krovni prozori novijih generacija imaju spoljašnje kaljeno staklo koje obezbeđ­uje odličnu otpornost na udarce (testirano je padom metalne kugle sa velike visine) i garanciju za besplatnu zamenu ukoliko do loma stakla dođ­e. Takođ­e unutrašnje staklo je laminirano, pa ukloliko do loma dođ­e udarcem s unutrašnje strane neće se raspršiti na komadiće i rasuti.

Fotografije: VELUX