Da, leto jeste vreme kad se koriste godišnji odmori za putovanja, ali je leto takođe godišnje doba kada generalno čistimo svoje domove, otklanjamo viškove, menjamo raspored…

Mi ćemo se danas fokusirati na korak koji smo pomenuli kao drugi po redu, mada je često on zapravo prvi i neophodan uslov da dom izgleda uredno, čisto i sveže. Pogađate, pričamo o oslobađanju od stvari koje su nam višak.

Da bi ovaj posao svima bio lakši, postoje saveti kojih je dobro pridržavati se. Mi želimo da ih podelimo sa vama jer verujemo da, iako možda neće rešiti sve vaše probleme, ohrabriće vas da lakše odbacite ono što vam ne treba. Metod se sastoji iz 5 jednostavnih pitanja, a odgovori će vas definitivno odvesti do urednijeg potkrovlja:

  1. Potreba
    “Koja je moja potreba da držim ovu stvar u svom domu?” Možda je ova odeća ili predmet više hir i zapravo vam nije potreban. Zato, kada budete sebi odgovorili na ovo pitanje, znaćete šta vam je činiti.

2.Neposrednost

“Da li mi treba ova stvar sada, u ovom periodu?” Jer, priznajmo, svima nam se dešava da smo neku stvar kupili nekada kada nam se dopadala ili kada nam je bila potrebna, a sada nam više nije ni važna ni lepa. Zato je dobro zastati na trenutak i zapitati se da li je vredno držati u kući nešto što se više ne koristi (ili što se ne koristi godinama).

3.Sličnost

Ova stavka se ponajviše odnosi na odelo i glasi: “Da li u kući imam nešto slično što može da posluži?” Organizujte ormar, izbacite iz njega višak i zadržite samo ono što je neophodno. Zatim, kada idete u kupovinu nečeg novog, razmislite da li vam treba. Na primer, taj dodatni par farmerki ili još jedna bela košulja – da li su vam potrebni ili samo, eto, želite da se ponovite.

4.Poreklo
“Koje je poreklo (ne samo geografsko) ovog proizvoda?” Istražite stvari koje želite da zadržite u svom potkrovlju. Da li je njihova proizvodnja u skladu sa poštovanjem životne sredine? Odakle su te stvari došle i kako utiču na zdravlje vašeg potkrovlja (recimo, tkaknine koje izazivaju pojačan elektricitet, sijalice koje nisu u skladu sa EnEf principima, sredstva za čišćenje koja nanose štetu i nameštaju i vazduhu i onima koji ga udišu…)?

5.Korisnost

Kada vršite generalku potkrovlja, obavezno zastanite pored predmeta koji vas zbunjuju i zapitajte se da li će mi ovaj predmet biti od koristi? Ne gomilajte u stanu poklone ili predmete koje nikada nećete koristiti. Ostanite sa onim stvarima od kojih zaista imate koristi i nemojte puniti prostor neupotrebljivim predmetima, ma koliko vam, na primer, bile drage osobe koje su vam te predmete poklonile.

Kada odgovorite na ova pitanja, videćete da ćete se osloboditi gomile stvari koje su zauzimale prostor u vašem potkrovlju. A kako ćete ih se osloboditi, vaš je izbor. Mi vas samo podsećamo da ne morate sve da bacite, nešto možete da poklonite ili donirate, nešto da prodate po ceni polovnih stvari, a tek ostatak da bacite.

Srećno raspremanje potkrovlja i pišite nam je li vam ovaj blog bio koristan!

Izvor: El Mueble