D

a li se vaša kuća brzo zagreje tokom leta? Bez brige, niste jedini! Pored mnogih dugo očekivanih prednosti koje nam leto donosi, pojavljuje se i jedan itekako neželjeni faktor a to je da temperature naših domova počinju da rastu pa nepovoljno utiču na naše fizičko i mentalno zdravlje. Da bi mogli da se skoncentrišete na svoje dnevne aktivnosti i uživate u svakodnevnici pokazaćemo vam par trikova koji mogu da pomognu u poboljšanju kućne mikro-klime a da to ipak ne utiče na vaš novčanik!

Kada visoka temperatura traje danima vrlo često vidimo ljude kako očajnički traže načine kako da se ohlade ali i da snize temperaturu u svom domu. Neke od najboljih saveta možda možete pronaći na internetu i treba probati, na primer priprema hrane za više dana unapred kako bi se šporet manje koristio, ili držanje mokrih čaršava ispred prozora, koje zaista daje efekat hladjenja, samo su neki od primera sa interneta….ali šta raditi kad se zidovi zagreju?

Prirodna ventilacija

Svi znamo da spavanje u toplom okruženju može dovesti do lošeg sna i povećanog nivoa stresa, ali ventilacija može lako pomoći da do toga ne dođe. Uz pomoć noćnog provetravanja možete rashladiti prostoriju na idealnu temperaturu i stalno dobijati svež vazduh dok mirno spavate.

Ako želite da budete zaista efikasni, napravite cirkulaciju vazduha otvaranjem dva suprotna prozora tokom noći! Na dnevnu temperaturu dobro utiče noćna ventilacija, jer ujutru dan počinje u relativno hladnom stanu koji se teže zagreva.

Optimalna temperatura doma je posebno važna za one koji rade od kuće. Istraživanja pokazuju da produktivnost pada[1] kada se radi od kuće ali situacija će biti samo još gora ako dođe do porasta temperature jer ćete se osećati neprijatno i teže ćete razmišljati. Sasvim sigurno, to ne želimo!

Ako ostanete kod kuće tokom dana duži vremenski period, možda bi bilo dobro da razmislite o kupovini modernog sistema za klimatizaciju koji štedi energiju. Novi modeli mogu da provere razliku između trenutne i podešene temperature i da biraju odgovarajući režim iznova i iznova – u cilju što manje potrošnje energije.

Ali imati dobar i moderan sistem klimatizacije ne znači da mora uvek biti uključen – korišćenjem hladnog noćnog vazduha napolju, možete smanjiti potrošnju energije sistema za hlađenje. Ipak, najzdravije rešenje je ako pokušate da postignete ugodnu unutrašnju temperaturu provetravanjem i korišćenjem kvalitetno odabranih građevinskih materijala.

Ukoliko u svojoj kući imate potkrovlje, ili živite u stanu u potkrovlju, da biste postigli što efikasniju zaštitu od toplote, preporučujemo da pažljivo odaberete svoje krovne prozore. Jedna od najboljih kombinacija je VELUX krovni prozor i spoljna mrežica za zaštitu od toplote. Kombinacija ova dva proizvoda je veoma efikasna jer VELUX krovni prozori omogućavaju odličnu ventilaciju a mrežica sprečava da se staklo pregreva pa će temperatura unutar vašeg doma biti prijatnija.

Pri tome, spoljna mrežica je od specijalne prozirne tkanine koja ne ometa pogled, propušta svetlost ali  toplotu zadržava napolju.

Najnoviji trik koji je danas aktuelna tema na društvenim mrežama je da stavite posteljinu u zamrzivač – u plastičnu vreću za zamrzavanje – da biste malo ohladili san. Da li je to mit ili spasenje života? Nikada nećete znati ako ne probate!

Za sva dodatna pitanja budite slobodni da kontaktirate VELUX kancelariju svakog radnog dana od 08:00 do 16:30h na broj telefona
011 2057 500
ili
putem kontakt forme.

[1] Does Working From Home Increase Or Decrease Productivity? (inspire2aspire.org)