Tokom nekoliko decenija ovaj stan u potkrovlju je bio atelje jednog od najvećih švedskih umetnika, Petera Dala. Danas je ovo potkrovlje pretvoreno u prelep dom u kome se uspomena na slikarevu kreativnost i dalje nalazi na zidovima.

Bez sumnje, prva stvar koja se ističe u ovom prelepom penthausu je veliki prozor u potkrovlju koji ide praktično od zida do zida u dnevnoj sobi i dva prozora na dve kosine krova.

Osvetljenje prozračnog otvorenog prostora koji zauzimaju kuhinja, dnevna soba i trpezarija, veoma je posebno zahvaljujući upravo tim prozorima. Ne znamo za vas, ali nas pozivaju da se zapitamo kakav li je osećaj boraviti u ovom stanu tokom sunčanog dana ili noću. I kako izgleda zalazaka sunca i kako li je ukućanima kada padaju jake kiše ili veju snegovi – prizor mora biti spektakularan.

Inače, ovo potkrovlje pripada staroj zgradi, izgrađenoj još davne 1948. godine, a prvobitna zamisao i nije bila da ovaj proctor bilo kome služi kao dom. Ako bacite pogled na visine plafona jedne od spavaćih soba i ormana sa strane kuhinjskog zida, možete i sami zaključiti da ideja nije bila da se po ovom pristoru vrzmaju ukućani. U principu, ova dva dela kuće su toliko niska da čovek ne može da ustane, a nekmoli da se slobodno kreće u ovim zonama. Ipak, današnji vlasnici ovog potkrovlja su voljni da žive pod tim uslovima, a verujemo da su prednosti zasenile nedostatke kada su donosili ovakvu odluku.

Ruku na srce, gledamo ove fotografije i divimo se tim prozorima, svetlosti, prostoru, verujemo da bismo i mi zanemarili nedostatke ovog potkrovlja od 70 m².

Što se tiče dekoracije, prostor je napunjen komadima svedenih linija, otmene i svedene estetike, i potkrovlje je puno belih elemenata, svetlog drveta i zanimljivih, a ipak diskretnih detalja. Crni podovi nam deluju kao fantastičan kontrast koji samo ističe lepotu svetlih elemenata. Doduše, nismo mi ti koji ih održavaju, tako da nam je lako da ih hvalimo. Verujemo da bismo drugačije razmišljali kada bismo morali da se bavimo održavanjem.

A vi, šta vi kažete za ovo potkrovlje? Da li se vama dopada? Da li biste živeli u njemu? Ostavite komentar!

Izvor: Delikatissen