U ovom članku ćemo malo detaljnije predstaviti kako sve možete uticati na bolju zvučnu izolovanost vašeg potkrovlja.  Već znamo da je mineralna vuna jedan od ekoloških materijala koji se koristi u građevinarstvu kao toplotna, hidro i zvučna izolacija. Zato danas želimo da vas podsetimo postoje i druge ideje i rešenja i koji mogu pomoći, biti podrška, “glavnoj” zvučnoj izolaciji potkrovlja. Ponavljamo, nisu ni blizu efikasni kao mineralna vuna – zato ih i nazivamo pomoćnim elementima – ali, definitivno mogu povoljno uticati na rezultat.

Hajde da ih se prisetimo!

Koji materijali apsorbuju buku?
Imajte na umu da su najčešći porozni materijali za zvučnu izolaciju zidova mineralna vuna (kamena i staklena) jer upijaju buku, zbog čega se koriste za izolaciju zidova.

Takođe, bilo koja tekstilna površina apsorbuje buku (i uopšte zvukove), a neravne površine takođe prigušuju efekat. U prostoriji, glatki zid izaziva “poskakivanje” zvuka sa efektom eha.

Prozori su važan element za izolaciju potkrovlja od buke, a veliku pomoć pružaju i u toplotnoj i hidro izolaciji. Za početak, potrebno je da prozori imaju dvostruko staklo. Ne zaboravite da kutije roletni propuštaju mnogo buke koja spolja ulazi u kuću. Da ne biste mnogo lupali glavom o (izolovani) zid, VELUX vam može ponuditi optimalno rešenje za vaše potkrovlje.

Deblje tkanine apsorbuju više buke. A dva sloja takođe izoluju više od jednog. Dakle, da biste uneli još poneko “rešenje” koje će vam pomoći u smanjenju buke, ako imate standardne prozore u nekom delu potkrovlja, zaštitite prozore debljim zavesama, ili roletnama i zavesama.

Ako se pitate kako da izolujete pod i doprinesete stvaranju akustički udobnijeg enterijera, te tako pomognete i sebi i komšijama ispod vas, najbolji način za zvučnu izolaciju poda u slučaju laminata ili plutajućih podova je postavljanje kvalitetne izolacione osnove ispod, koja takođe služi kao toplotni izolator. Kod zidanja, slojevi kamene vune se mogu ugraditi već u toku procesa, a o adekvatnoj izolaciji potkrovlja možete pročitati na našem sajtu.

Još jedan “dodatak” koji pomaže da vase potkrovlje bude maksimalno oslobođeno od buke je postavljanje tepiha. Kao što smo već napomenuli, budući da su tepisi tekstil, apsorbuju buku. Njihov zadatak nije samo da stvare dodatni sloj izolacije koji amortizuje buku sa donjeg sprata, već i da ublažavaju korake vaših ukućana tako da se ne čuju na spratu ispod.

U slučaju da želite da zvučno izolujete zidove, najbolje je koristiti specifične materijale: mineralnu vunu, plutu ili drvo – lamperiju. Kamena vuna se smatra jednom od najboljih zvučnih izolacija. Ako želite da to uradite bez postavljanja “unutar” zida, postavite panele i obložite ih gipsanim pločama, ali računajte da će vaše potkrovlje izgubiti centimetre.

Možete pojačati zvučnu izolaciju i bez specifičnih materijala, ali nečim mnogo lakšim za manipulisanje: knjigama. Zid sa policama punim knjiga, ne može biti jedino rešenje, ali može biti dodatno sredstvo koje će stvoriti akustični komfor. Da bi ovaj trik imao dobar efekat, kombinujte knjige različitih veličina i ostavite različito rastojanje između njih.

Zašto tkanine u potkrovlju? Pa, tkanine ne mogu da izoluju spoljašnju buku, ali pružaju akustičnu udobnost prostoriji jer apsorbuju zvukove. Na ovaj način, ambijent deluje ugodnije jer se umanjuje jačina odjeka. U ostvarenju ovog zadatka nam pomažu jastuci, zavese, prostirke, pufovi i presvlake.