Što se nas, stanara potkrovlja tiče, samo se čeka kalendarsko leto – temperature su već odavno nadmašile prolećno vreme.
Zato smo odlučili da sa vama podelimo nekoliko saveta – kad rekosmo nekoliko, pomislismo 10 – kako da rashladite kuću, uz što manju upotrebu klima uređaja.
Nećemo se baviti pitanjem da li su klima uređaji štetni ili ne, to neka ostane na vama da procenite. Mi znamo da je svima nama koji živimo u potkrovlju klima uređaj neophodan za funkcionisanje preko leta, ali istovremeno želimo da vam ponudimo i dodatna rešenja koja će, u manjoj ili većoj meri, pomoći da smanjite temperaturu  u vašem potkrovlju.

Onda, da počnemo…

1. Sklonite tepihe i itisone i zamenite sintetičke tkanine prirodnim

Kada dođe leto, poželjno je da uklonite sve tepihe koje imate na podovima. Ne samo zbog estetskog efekta i zbog toga što je čišćenje mnogo lakše, već zato što će vam goli podovi pomoći da smanjite temperaturu stana. Ako insistirate na nekoj podnoj prostirci, birajte prirodne materijale koji više “dišu” od sintentičkih.

2. Skinite draperije i ostavite samo zavese

Ovaj savet važi za stanare potkrovlja koji, osim krovnih prozora, u stanu imaju i standardne.
Ukoliko imate draperije koje vas zimi štite od hladnoće, vreme je da ih skinete sa prozora i da na njima ostavite samo lake, svetle i tanke i svetle zavese. Ako se pitate kako će vas ovakve zavese štititi od prevelike količine svetlosti, nastavite sa čitanjem i dobićete odgovor J

3. Stavite pamučne ili platnene navlake na nameštaj za sedenje

Pokrivajte sofe i fotelje u vašoj kući pamučnim ili platnenim prekrivačima, ako je ikako moguće svetlih boja. Među tim svetlim bojama bismo istakli belu i bež jer će one omogućiti odbijanje svetlosti.

4. Smanjite korišćenje kućnih aparata

Svi kućni aparati oslobađaju toplotu dok ih koristite, što naravno utiče na temperaturu u vašem domu. Zato vam savetujemo da ih tokom toplih dana koristite što je moguće ređe i kraće. Sigurni smo da se mnogi od vas već sad raduju spremanju hladnih obroka, pa eto prilike da već nakon čitanja ovog bloga, potražite neki novi recept J

5. Postavite tendu na terasi

Ako živite na poslednjem spratu i imate terasu, postavite tendu na izlazna vrata. Blokiraće direktni prodor sunčevih zraka u vaše potkrovlje, a samim tim će vam pomoći da držite temperaturu doma pod kontrolom.

6. Koristite stojeće, stone ili plafonske ventilatore

Ventilatori će vam pomoći da smanjite osećaj toplote. Možete koristiti podne ili stone ventilator prema vašim potrebama. Krovni ventilatori su najkompetentniji rivali klima uređajima i mogu biti prilično efikasni u borbi protiv toplote.

7. Napravite od prozora saradnike

Ako želite da temperatura u vašem potkrovlju bude stabilna, savetujemo vam da se pozabavite kvalitetom prozora. Kada kažemo „kvalitet“ mislimo na sve faktore: od izolacije do kvaliteta stakla. Znamo da će neki od vas pomisliti kako ovo ulaganje košta. Nećemo se tom argumentu protiviti, samo ćemo dodati da je ovo ulaganje na duži rok i te kako isplativo, i da je kvalitet prozora od ključnog značaja za postizanje optimalne unutrašnje temperature, ne samo leti, već i u svakom trenutku u godini. Svima koji imaju krovne prozore, toplo preporučujemo VELUX proizvode, čiji kvalitet je nesumnjivo dokazan već  dugi niz godina.

8. Ugradite roletne

Sećate li se da smo vam obećali da ćete dobiti odgovor na pitanje kako da se zaštitite od velike količine svetlosti? Mislili smo na roletne koje su najefikasniji saborci u borbi protiv letnjeg sunca. I ovoga puta se pozivamo na VELUX roletne za sve krovne prozore, koje vam, shodno potrebama, mogu omogućiti totalno ili delimično zamračenje. Takođe, dobra vest je da ako imate krovne prozore, možete ugraditi i VELUX spoljne tende koje štite od zagrevanja samog stakla i prodora direktnih sunčevih zraka na staklo.

9. Izolujte svoje potkrovlje

Svim stanarima potkrovlja opšta je preporuka da svoje domove izoluju. Razloga za to je mnogo, ali pošto je tema ovog bloga postizanje optimalne temperature u toplim danima, onda ćemo vam navesti da je dobra izloacija uslov bez koga se ne može, ukoliko želite da odrđite optimalnu temperaturu doma tokom leta.  Knauf Insulation, sa svojim LDS sistemom (kombinacija kamene i staklene vune) nudi rešenje svima vama koji želite da investirate u svoj dom pod krovom i da spokojno čekateda se ta investicija otplati.

10. Negujte biljke u stanu

O lepim posledicama negovanja biljaka smo vam već pisali u prethodnim blogovima, zato ćemo vas sada samo podsetiti da biljke pomažu u regulaciji vlage, ali i temperature u stanu. Ne znači ovo da će dva fikusa zameniti klima uređaj, i znamo da i vi to znate 🙂 Ipak, znači da će se desiti makar malena promena u temperaaturi, a male promene i nisu baš tako beznačajne, zar ne?