Imajući u vidu kakve se sve price pletu oko potkrovlja, nije čudo što deca često zamišljaju potkrovlje kao začarani, magični prostor gde se dešavaju čudna, transformišuća iskustva koja otvaraju put ka magičnim avanturama! To je jedan od razloga zašto potkrovlje može biti savršena, omiljena i uzbudljiva dečija soba. Da biste postigli takav efekat, evo šta sve treba da imate na umu tokom opremanja dečje sobe u potkrovlju.

Jedna od prvih stvari koje treba da uradite je da se uverite da je vaše potkrovlje bezbedno i udobno mesto za decu. Dakle, prvo proverite izolaciju pa tek onda pogledajte ostale faktore. Na primer, za prijatnu i bezbednu igru na podu, tepih od zida do zida je najbolji izbor. Izaberite veseo, šareni tepih koji će osvetliti i ulepšati prostor!

Kako bi prostor za igru bio još prijatniji i zdraviji, savetujemo vam da obezbedite dovoljno dnevne svetlosti, čiji je uticaj na kvalitet života neupitan. Ugradnjom krovnih prozora omogućićete prirodnom svetlu i svežem vazduhu da uđe i učinite prostor mnogo privlačnijim i otvorenijim. Podrazumeva se da prirodna dnevna svetlost poboljšava raspoloženje dece, čini da se osećaju bliže prirodi i smanjuje nivo stresa. Još jedna prednost dnevne svetlosti je što pomaže deci da se bolje koncentrišu – a to može biti izuzetno korisno ako planiramo da u sobi imamo kutak za učenje. U prilog ovoj tvrdnji, delimo sa vama informaciju da je francuska studija iz 2012. u kojoj je učestvovalo više od 2.000 dece iz cele Evrope pokazala da je više dnevne svetlosti u učionici poboljšalo rezultate učenika na testovima iz matematike i logike do 15% (Izvor: UPMC/INSERM (2016) – Uticaj osvetljenja na školski uspeh u ​​evropskim učionicama)

A da bi se održalo zdravo i prijatno okruženje u zatvorenom prostoru, krovni prozori moraju imati roletne!

Pošto krovni prozori omogućavaju ulazak prirodnog dnevnog svetla, tokom određenog dela dana, posebno leti, prostorija može lako da se pregreje, pa čak i postane previše svetla. Roletne mogu sprečiti ulazak toplote u prostor i obezbediti pravu količinu svetlosti. Na primer, VELUX roletne će obezbediti da se vaša soba ne zagreje tokom leta, dok je zimi održava toplom, omogućavajući vam da potpuno blokirate svetlost u bilo koje doba dana – što može biti veoma korisno kada deca spavaju.

Odabirom prave boje zidova možete stvoriti iluziju većeg prostora, ako zidove okrečite belom ili drugom svetlom bojom. Beli zidovi daju prostoriji novi život; svež, čist i moderan izgled i reflektuju svetlost. Da soba ne bi bila previše neutralna – uostalom govorimo o dečijoj sobi – možete odabrati nameštaj jarkih boja, velike, šarene slike ili odabrati tapete sa zanimljivom štampom kako biste sobu pretvorili u magični prostor.

Uz mnoge prednosti soba u potkrovlju, ponekad ipak poželimo da imamo više prostora, jer svi znamo koliko prostora mogu da zauzmu dečije igračke, odeća, knjige i pribor. Zato je naš savet da se potrudite da police i skladišni prostor budu napravljeni po meri, a ne da se u prostor ugrađujete konvencionalnim nameštajem, koji se neće uklopiti u arhitektonske specifičnosti potkrovlja.

Visok plafon vam daje priliku da unesete mnogo zabavnih elemenata u dečiju sobu. Možete postaviti zid za penjanje, ljuljašku ili krevete na sprat za braću i sestre – pustite mašti na volju! Pokušajte da u sobu unesete avanturistički nameštaj i ukrase koji će decu podsećati na njihove omiljene priče, kako bi se osećali kao da zaista i jesu u zemlji fantazije.

Izvor: potkrovlje.hr