Ovo potkrovlje, površine od 80 kvadratnih metara, sa kosim plafonima i još ponekim lepotama koje potkrovlje nosi, nalazi se u u Madridu, mada taj podatak ne menja činjenicu da ga delimo sa vama jer se saveti mogu primeniti na bilo koju lokaciju. Potrebno je samo da imate potkrovlje. Dizajner je imao zadatak opremi i da život i ličnost prostoru, bez izvođenja ikakvih radova. Poduhvat je bio zahtevan, ali zahvaljujući 3 ključna idejna rešenja, ovo potkrovlje je dobilo moderan, nov i izmenjen izgled.

Izazov opremanja stana u potkrovlju

Opremanje stana sa kosim krovovima je uvek izazov, jer ako želite da postignete efekat prijatnosti, morate pažljivo da razmislite o rasporedu prostorija, kao i nameštaja unutar njih.  Ovaj dom je imao savršeno svetlo i velike prozore koji pojačavaju osećaj prostranosti.

Prvi ključni uslov: pažljiv izbor palete boja i odsustvo šara

Ovo potkrovlje ima specifičnu arhitektonsku građu i raspored prostorija koji je zahtevao da se uključe posebne moždane vijuge: istu prostoriju dele dnevni boravak i trpezarija, kuhinja povezana staklenom pregradom, spavaća soba sa svojim kupatilom i garderobom i toalet – sve ovo je moralo ostati netaknuto, a opet pretrpeti značajne promene i tako postati moderan i trendi prostor za život. Da bi se postigao taj cilj, dizajneri su izabrali belu boju koja obeležava linije i igre svetlosti i senki u različitim ravnima krova, a bela boja je razbijena je nameštajem i tkaninama toplijih tonova.Ovim je malo ublažen prostor, ali mu nije oduzet karakter modernog i svedenog prostora.

Drugi ključni uslov: iskoristite prostor

Još jedna važna stavka u dekoraciji svakog pa i ovog potkrovlja je da se iskoristi prostor. Drugim rečima, učinite zidove profitabilnim, čak i one u kojima plafon gubi visinu, sa skladišnim prostorima. U ovoj kući su ormani smešteni tamo gde je visina plafona veća, tako da je kapacitet skladištenja adekvatan. U dnevnom boravku i trpezariji, dva komada nameštaja tipa komode, horizontalnog dizajna, opremaju sobe, svaka sa svojom funkcijom (audio-vizuelni prostor i skladište kuhinjskog pribora). Rezultat dekoracije je uravnotežen, estetski, harmoničan i savremen – baš kako su vlasnici želeli.

Treći ključni uslov: izbegavajte lustere

U ovom projektu sa kosim plafonima izbegnuta je ugradnja svetiljki koje vise sa plafona kako se ne bi razbile linije i kako bi postavljanje nameštaja bilo raznovrsnije. Naravno, gde je potrebno, postoje veertikalni elementi kao što su zavese u dnevnoj sobi, a njihov cilj je, između ostalog, da povećaju visinu prostora.

Četvrti ključni uslov: moderna kuhinja s malo detalja

Kuhinja ima svoju osvetljenost, a podeljena je od dnevnog prostora staklenom pregradom, što je čini nezavisnom. Iz tog razloga, bilo je moguće imati nameštaj u mat crnoj boji i radnu ploču u istoj boji. Da nije takav slučaj, dizajneri ne bi imali mogućnosti koje su imali (i iskoristili), ali bi se, nevezano za boju, svakako opredelili za sveden dizajn kuhinje.

Peti ključni uslov: spavaća soba napravljena po meri

U spavaćoj sobi, pored kreveta, imperativ je da postoji zona za skladištenje. Naravno, u delu gde je plafon viši. Da biste ovaj uslov ostvarili, često ćete morati da smestite krevet u deo prostorije sa najnižom visinom plafona. Iz tog razloga, krevet mora imati uglavlje narpavljeno po meri prostora, a isto važi i za garderober. Detalji u sobi neka budu malobrojni i efektni jer ćete samo tako postići efekat kakav želite.

Priznajte da nije teško ostvariti ovih 5 uslova jer je raspon mogućnosti veći od samo 5. A ovo potkrovlje, sviđa li vam se?
Izvor: Hola