Evo nama praznika, sve do Božića! I za praznike nam svaki čas neko želi mir, doduše, opravdano jer mir nam jeste najpotrebniji.

Mi znamo da možemo da vam ponudimo nešto više od lepih želja, pa ćemo danas sa vama podeliti 5 saveta kako da, odgovarajućim uređenjem, napravite od svog potkrovlja mirni kutak.

1.Pobrinite se da bude dovoljno svetlosti

Svetlost daje život prostoru. Osećaj topline i prirodnosti dobrog sunčevog zraka ili svetlosti koja se probija kroz prozor poziva vas da zaustavite ritam, tako da je lako primeniti ideju kako bi kuća delovala  mirno. Veliki prozori, podignute roletne, tanke zavese – sve ovo može uticati da vaš dom dobije maksimum svetla.

  1. Potreban je minimum reda i čistoće

Još jedna laka ideja koju moramo sprovesti u delo ako hoćemo da kuća odiše mirom je održavanje reda i higijene. U te svrhe, dobro je razdvojiti prostor na prostorije ili zone prema njihovoj upotrebi. Na ovaj način svaka zona je povezana sa svojom ulogom. Ako nemate zidovima pregrađenje prostorije, igrajte se nameštajem, dekoracijom, materijalima, prostirkama i uopšte rasporedom da biste postigli tu zamišljenu granicu.

Naravno, održavanje potkrovlja čistim se ovde podrazumeva, jer taj raspored prostorija nema mnogo smisla ako u svakoj od njih prašina igra kolo.

3.Rasteretite prostor

Ne treba preterivati i otići u minimalizam (ako vam se minimalizam ne dopada kao stil), već se radi o ideji da u dekoraciji koristite samo ono što je neophodno. Potrebno je da napravite neopterećene i lake prostore koji, ako se održavaju, uvek izgledaju urednije i sređenije i zato prave mir i ravnotežu. Stoga, napravite čistku stvari u kući. Opremite je samo neophodnim nameštajem i aksesoarima koji su funkcionlani. Drugim rečima, velika lampa na podu da, ali veliki prazan ćup ne.

4.Unesite sobne biljke u potkrovlje

U ovoj potrazi za odnosom između relaksirajućih enterijera i prirode, ideja o ukrašavanju biljkama ne može izostati. Taj zeleni detalj (mada nije detalj, već živo biće) mnogo pomaže ako želite da stvorite atmosferu u kojoj dišete mirno.

5.Pobrinite se da potkrovlje miriše na mir

Kad smo već kod mirnog disanja, postoji jedan izuzetno važan faktor koji doprinosi osećaju smirenosti. U pitanju su mirisi. Iako se ne vide, mirisi utiču na našu psihu čak i kada toga nismo svesni. Zato je prvenstveno važno da vaš dom bude čist i da u njemu nema ustajalih mirisa. Kada je taj faktor eliminisan, možemo razmišljati o prijatnim mirisima  u vidu eteričnih ulja, mirišljavih sveća ili štapića ili čega god što ukućanima unosi mir.