D

a li vam je potrebno više prostora, ali ne možete da priuštite da se preselite u veću kuću ili pak želite da prodate svoju kuću po boljoj ceni? Imate nekoliko opcija da učinite svoj dom prijatnijim i vrednijim, a mi ćemo sada istaći najvažnije.

Naravno, ne možete promeniti lokaciju ili orijentaciju svoje kuće. Ono što možete da uradite je da je renovirate. Dozvolite nam da vam pokažemo male trikove koji zaista mogu napraviti spektakularnu razliku. Štaviše, ne samo brzo, već i dostupno skoro svima, na pristupačan način.

Odabir boja, nameštaja, tapeta

Na primer, krečenje zidova svetlim bojama stvara efekat prostranosti, a u dovoljno osvetljenoj prostoriji delovi zida pod nagibom se gotovo sakrivaju. Verovatno ste čuli kako jednostavno krečenje može povećati cenu domova jer pruža osećaj čistijeg i svežijeg izgleda prostora – stvarajući svakako prijatniju atmosferu?

S druge strane, nameštaj takođe može mnogo pomoći u povećanju prostora. Nizak nameštaj, na primer, tradicionalno povećava osećaj visine, tako da područje oivičeno kosim zidovima ne izgleda tako nisko, osim toga, postavljajući ga u pravcu dužine prostorije, možete optički izdužiti prostoriju. 

Povećanje životnog prostora – potkrovlje u fokusu

Uvek se postavlja sledeće pitanje u kom pravcu širiti – u širinu ili visinu.

Proširenje u širinu znači da se i izgrađena površina kuće menja, a nije izvesno da će veličina parcele u svim slučajevima omogućiti njenu izgradnju. Međutim, moguće je proširiti naviše, prema krovu. Transformacija potkrovlja pretvoriće vaš postojeći dom u znatno veću kuću čak i bez pomeranja – ne govorimo o tome koliku vrednost to daje vašoj imovini.

Poslednji predlog ima dve opcije: ili će se napraviti samostalni stan u potkrovlju, ili će se površina donjeg nivoa povećati otvaranjem gornjeg nivoa. Obe imaju prednosti i odlične su za povećanje prostora, pitanje je koji vam više odgovara.

Imajte to na umu, konverzije potkrovlja ne samo da vam pružaju dodatni životni prostor, već i daju dugoročnu vrednost. Ne zaboravite da uradite termovizijski pregled kuće, sa kojim se može mapirati toplotna izolacija u zatvorenim strukturama. Poznavajući ove informacije, mogu se izbeći naknadna pojava buđi i kondenzacija i odrediti lokacija i obim očekivanog gubitka toplote.

Prozor u svet

Postavljanje VELUX krovnih prozora u vaše potkrovlje stvara prostraniji izgled, omogućava svetlost i svež vazduh – ne samo da povećava vrednost vašeg doma, već i kvalitet života. Zamena prozora takođe može da napravi razliku sa značajno boljom izolacijom, što znači niže račune za energiju – kuća sa manje režijskih troškova uvek vredi više. Da li ste znali da ugradnja krovnih prozora napravljenih savremenom tehnologijom može dovesti do poboljšanja energetske efikasnosti u 2-3 kategorije?

Međutim, ako vam je ovaj zalogaj prevelik, moguće je da na svoje postojeće prozore postavite unutrašnje i spoljašnje roletne i na taj način oplemenite postojeći prostor. VELUX energetski efikasne roletne pomažu u kontroli dnevne svetlosti ali i izolaciji vašeg doma, obezbeđujući do 25% bolju izolaciju tokom cele godine!

Zamena spoljašnjih obloga – staza i trotoara

To je investicija koja dodaje vrednost u nekoliko aspekata ako planirate da napravite manju ili veću investiciju ne samo u kuću, već i u njeno neposredno okruženje. Jedan od najčešćih poteza je popločavanje, jer je estetski možda najbolje, najlakše i najspektakularnije rešenje za pokrivanje dela ispod nadstrešnica i trotoara, uz otklanjanje niza problema.

Nema potrebe za košenjem trave na popločanim površinama, niti više moramo da brinemo o zalivanju. Na asfaltiranim površinama, čak i veća vozila mogu se lako voziti nakon obilnih kiša.

Toplotna izolacija

Nakon stručno urađene fasadne termoizolacije, najveći unutrašnji komfor može se postići zimi i leti uz mnogo manje energije. To ne znači da nećete morati da grejete, već mnogo manje nego pre izolacije, pa će režijski troškovi dugoročno nadoknaditi uloženi novac u toplotnu izolaciju.

Koristite savete i stvorite kvalitet i vrednost života koji zaslužujete! Najlepše želje!

Za sva dodatna pitanja budite slobodni da kontaktirate VELUX kancelariju svakog radnog dana od 08:00 do 16:30h na broj telefona
011 2057 500
ili
putem kontakt forme.