Danas ćemo otići u virtuelnu posetu jednoj kući koja ima dva nivoa i predstavlja svojevrsni dupleks. Razlog što smo izabrali da je podelimo s vama je prvenstveno taj što je kuća renovirana tako da su zadržane starine i lepote staroga, koje su pak oplemenjene novim sadržajem. Tako je, na najpraktičniji način i uz ulaganja koja su optimalna, ali ne i minimalna, ovaj dom podmlađen i osvežen tako da može služiti još dugo vremena.

Šta je zadržano? Pa, sačuvane su grede, stubovi, stepenište, stari komadi nameštaja, vodoinstalacije… Drugim rečima, zadržano je ono što i danas služi na najbolji mogući način, uključujući i neke klasične prozore u potkrovlju koji se nalaze u spavaćoj sobi.

Promena je, doduše, isto tako mnogo:
U prizemlju, kuhinja je preživela najveće i najvažnije promene. Naime, umesto klasičnog razgraničavanja prostora koji bi progutao i svetlost i prostor, vlasnici su se odlučili za staklene panele te na taj način očuvali autonomiju prostora, a opet dozvolili cirkulaciju svega što je bitno. Prostor ispod stepeništa je takođe dobio svoj zadatak i tako je i sama kuća postala funkcionalnija.


Iako je u prizemlju sasvim dovoljno prostora za obedovanje, druženje, odmaranje, vlasnici su odlučili da maksimalno iskoriste potencijale terasa i od njih naprave savršen prostor za provođenje vremena kad god to vremenski uslovi odgovaraju.

Na spratu, u potkrovlju, jedna od najznačajnijih promena je reforma kupatila koje je dobilo krovne prozore, svetlost i jedan moderan i šik izlged.

Na kraju, kuća u celini je zamišljena kao velika belina, pa je u tom stilu i okrečena, ofarbana, oslikana, pregrađena… Što se nas tiče, detalji u bojama joj ne bi škodili, naročitu u delu potkrovlja. Naprotiv, razbili bi anemiju i uneli malo živahnosti. Ali, to je naša percepcija ovog prostora, a ne univerzalna istina 😊

Kad smo kod percepcije, kako vama izgleda ova kuća? Da li vam se sviđa potkrovlje? Koja prostorija vam je najlepša (terase podležu komparaciji takođe)? Pišite nam u komentarima – radujemo im se!

Izvor: El Mueble