Kad se radi o kvadraturi životnog prostora, kriterijum mali – veliki ne važi, naročito ako pričamo o gradskim sredinama, gde je teže pronaći nekretninu nego izgubljenu špenadlu. Zato o ovom penthausu nećemo pričati kao malo mili velikom prostoru, jer 54 metra kvadratna i nije tako malo, a opet, ne možemo reći ni da se radi o hacijendi…

Tek, izabrali smo ovaj stan kao primer dobre prakse koji želimo da podelimo  s vama jer u ovom penthausu nema kvadratnog centimetra koji se nije propisno iskoristio, i ova 54 kvadrata koja smo pomenuli dala su dovoljno prostora za sve što jednom domu treba.

Fascinirani smo ovim stilom uređenja stana (u pitanju je skandi), a kada su u pitanju potkrovlja – u ovom slučaju penthaus –  želimo da podelimo što više ovakvih primera sa vama. Kada vidimo fotografije, i sami poželimo da naše prozore povećamo ili otvorimo prostor da ih ima više, da srušimo zidove između spavaćih soba i pustimo prirodno svetlo da cirkuliše prostorom, a time ujedno dobijemo i na prostranstvu.

Jasno je da mi imamo još mnogo da naučimo u vezi sa raspodelom prostora. Nove gradnje su i dalje prepune stanova u kojima su prostorije preterano podeljene i zatvorene i zato ne mogu da propuste svetlost, niti stvaraju prostranost. Naprotiv, stvaraju osećaj klaustrofobije. Naravno, razumljivo je i zašto: mi i dalje dajemo prednost posebnim sobama: dečja, spavaća… Ali, šta je sa kuhinjama koje se i dalje zatvaraju pod izgovom “da ne prolaze mirisi”? Recimo, staklene pregrade ne propuštaju mirise, a propuštaju svetlost i daju osećaj većeg prostora. Isto važi i za sobe: da li baš uvek moraju da budu pregrađene klasičnim zidom, budući da postoje stakla koja su sa jedne strane ogledala? Uostalom, valjda među ukućanima postoji poverenje, pa se neće ni očekivati da deca iz svoje sobe gledaju u dnevnu kao da nemaju svojih interesovanja…

Ovo su samo neka od pitanja koja želimo da otvorimo, čisto da bismo zajedno ugledavali bolja rešenja.

Kako se vama čini ovaj penthaus? Da li vam se dopada način na koji su raspoređene i podeljene prostorije? Pišite nam u komentarima – radujemo im se!

Izvor: Delikatissen