Iako možda i ne izgleda tako, obogaćivanje krova krovnim prozorima je mnogo manje komplikovano nego što možete zamisliti, a koristi od tog puduhvata su mnogobrojne. Naime, pored toga što ćete svoj kutak pod krovom učiniti modernijim, dobićete i prostor koji nudi niz prednosti: veći mir, svetlost i, naravno, komfor.
Osim estetskog aspekta, krovni prozori će vam takođe u znatnoj meri pomoći da učinite život kvalitetnijim i zdravijim.

A što se darova tiče, evo koja četiri smo mi izdvojili:

1.Svetlost:  kroz krov, pa pravo u dom

Krovni prozori pružaju svetlost koja je svakom živom organizmu preko potrebna. Ne samo zbog toga što je na svetlu prijatnije, već zato što je svetlost veoma korisna za naše celokupno zdravlje. Prirodna dnevna svetlost se vekovima koristi kao glavni izvor svetlosti u unutrašnjosti i bila je i ostala podrazumevajući faktor arhitekture od kada su nastale zgrade, to jest, stambeni prostori. Iako jeste postojao jedan kratak istorijski period kada je značaj prirodne svetlosti blago skrajnut, civilizacija se veoma brzo vratila na pravi put i shvatila da električno svetlo nikada neće moći da zameni prirodno. Dobro osvetljena prostorija, tokom dana smanjuje potrošnju energije za rasvetu, a takođe utiče i na opterećenja grejanja i hlađenja, što sunčevu svetlost  čini važnim parametrom dizajna sa stanovišta energetske efikasnosti. Osim toga, nedavna istraživanja su pokazala da dnevna svetlost pruža niz pogodnosti za fizičko i psihičko zdravlje, te se  stoga smatra neophodnom za kvalitetan život.

  1. I krov i ventilator

Jedna od uloga ventilacije je hlađenje prostora kako bi se postigao i održala toplotna ugodnost ili komfor. No, nije i jedina, jer da jeste, mogli biste da otvorite vrata hodnika i eto vam hladnijeg vazduha. OK, banalizacija na stranu, ono što želimo da kažemo je da ventilacija ima ulogu „dobavljača“ kvalitetnog svežeg vazduha i da tek kada svom prostoru obezbeđujemo optimalnu temperaturu i svež vazduh, možemo pričati o toplotnoj ugodnosti. Ventilacija takođe ima važne psihološke aspekte koji se prepoznaju kroz osećaj kontrole mirisa i stvaranje veze sa prirodom. Takođe, ventilacija je izuzetno važna  i kada je u pitanju borba protiv vlage jer ova može uzrokovati bolesti poput astme.

3.Kad je toplo oko srca…

E, na to koliko vam je toplo oko srca, mi ne možemo mnogo da utičemo, ali možemo da vam pomognemo da odlučite koliko topline i toplote u svom potkrovlju želite. Ovo vam kažemo jer, prvenstveno, toplotni komfor je mnogo više od zadovoljavajućih toplotnih uslova, a upravo krovni prozori, jer su naš direktni provodnik sunčeve toplote, omogućavaju da se to dogodi čarolija spajanja toplote i topline. Ovo je od vitalnog značaja i za novčanik jer se ovim putem dobija gratis energija i štedi novac, bilo za grejanje sobe tokom zime, ili hlađenje tokom leta.

Toplotni komfor, ali baš ovaj koji spaja toplotu i toplinu, takođe ima uticaja na naše zdravlje jer direktno utiče na kvalitet sna i produktivnost u radu i učenju.

4.Ah, ta fina tišina…

Pogađate! Upravo se osvrćemo na ulogu krovnih prozora u zvučnoj izolaciji potkrovlja. Zvučna izolacija je važan faktor svakog ambijenta, jer spoljašnja buka može izazvati negativne efekte na zdravlje, raspoloženje i sposobnosti rada, učenja. Opšte je poznato da buka i te kako utiče na kvalitet odmora i sna, a naučne studije otkrivaju da buka može smanjiti produktivnost, izazvati mentalni umor ili izazvati stres. Da zaključimo: tišina godi duši i tišina je zdrava za uši!