Kakav će nam biti enterijer, mnogo zavisi od boja. Uz pomoć njih dajemo karakter prostoru, ističemo određene delove prostorije i kreiramo stilove. Ali ne možemo koristiti boju isključivo u estetske svrhe, jer ona ima i praktična dejstva. Znamo da to znate, a i mi smo vam pisali o bojama koje najviše pogoduju potkrovljima, no ono što danas želimo da podelimo sa vama je 9 saveta kako da uz pomoć boja uvećate prostor.

Vodićemo se kratkim i jasnim instrukcijama, a slike će biti tu da upotpune objašnjenja.

1. Intenzivno protiv teskobe

Jedan od najboljih načina za vizuelno proširenje bilo kog prostora je razbijanje monokoloritnosti kroz jake, žive i intenzivne boje koje se razlikuju od neutralnih tonova zastupljenih u prostoriji. Slika koju prilažemo jasno pokazuje ovaj koncept. Na ovaj način, prostor deluje otvorenije i prostranije.

2. Njeno beličanstvo, pardon, njeno veličanstvo – bela

Odsustvo boje uvećava efekte svetlosti i čini prostor većim. Zato, koristite belu boju. Onima kojima je bela asocijacija na sterijan i hladan prostor, savetujemo da dodaju detalje u vidu jastučića, vaza, lampi… Na taj način će vaše potkrovlje delovati i veće i živahnije.

3. U odsustvu sunca – žuta

Ako još uvek niste sredili tavan i pustili u njega svetlost kroz krovne prozore, ili ako iz bilo kog razloga imate u potkrovlju prostoriju sa malo prirodnog svetla, žuta je savršena boja, jer ova boja vizuelno dodaje svetlost.

4. Kontrasti u harmoniji

Rezultat kontrasta hladnih i toplih boja čini da prostorije izgledaju više i dublje, pa se zato ovaj trik preporučuje u prostorijama koje imaju niske plafone, ili malu dubinu. Ako mislite da bi intenzivni kontrasti “napali” već ionako mali prostor, slažemo se da bi došlo do prezasićenosti. Zato, sasvim je dovoljno da se poigrate smirenijim tonovima i postići ćete željeni efekat.

5. Naglasak je na akcentu

Iako može delovati da se samo igramo rečima, želimo da vam kažemo da je u pitanju neka druga igra. To je igra bojama sa crnom. Dodavanje akcentne crne boje, čini da druge boje izgledaju oštrije. U ovom slučaju, radi se o beloj boji koja se još više izdvaja kada je, uslovno rečeno, suprotstavljena crnoj.

6. Samo za ljubitelje uradi sam saveta

Dakle, svi vi koji volite sami da pravite promene u domu, četku i farbu u ruke jer će vaši afiniteti doći do punog izražaja. Zašto ovo kažemo? Pa, zato što farbanje pozadine ormara, visećih delova, vitrina… intenzivnim bojama, čini da prostorije izgledaju dublje.

7. Promenimo perspektivu!

Poigravajte se perspektivom, tako što ćete davati  boje određenim istaknutim predmetima, elementima nameštaja ili većim komadima dekoracije. Tako će prostor izgledati dublje.

8. Unija, Presek. Razlika

Ne podsećamo se matematike, ali zaista, presek  uz pomoć linija dovodi do gubitka perspektive koju imamo u prostoru. Zato je ova tehnika sjajno rešenje ako imate posla sa uskom prostorijom.

9. Bez boje

Jedna od ideja je i ova, naročito ako volite providne predmete. Naime, nameštaj i predmeti od prozirne završne obrade vizuelnno ne preopterećuju prostor, te ga time čine većim na oko.

Nadamo se da će jedan od ovih trikova biti primenjiv i na vaše potkrovlje, a siguni smo da i vi imate ponekog keca u rukavu.

Pišite nam kako ste vi “prevarili” mali prostor. Zanima nas i vaše iskustvo!