Izolacija je ključna za potkrovlje u hladnim mesecima.

Zbog toga se u planinama često nalaze mansarde s puno drveta, koje je, inače, odličan izolator, i krovni prozori s visokom toplotnom izolacijom. Uz dodatak peći ili kamina, ove građevine postaju savršene, naročito kad je napolju ciča zima ili kada pada sneg.

Mi smo izabrali sedam potkrovlja koja izgledaju kao savršen smeštaj za idilične, zimske dane.

Stara planinarska kuća pretvorena je u kuću s prijatnim potkrovljem koje je opremljeno u rustičnom stilu sa primesama moderno. Drvo, kamin, prirodni materijali i debeli tepih, čine da ovo potkrovlje odiše toplinom, a krovni prozori mu obezbeđuju svetlost i vitalnost koja je svakom domu potrebna.

Ovoliki broj greda bi verovatno zbunio i zastrašio nekog ko nije visoko stručan. Srećom, o ovom enterijeru se pobrinuo neko ko ima znanje i viziju pa je drvo maksimalno iskorišćeno, a ostatak enterijera je prilagođen specifičnostima ovog potkrovlja. Nenametljive i tople boje su samo doprinele utisku da se radi o ugodnom, toplom i ušuškanom mestu, na kome bi svako rado provodio hladne zimske dane.

Nove prostorije na tavanskom spratu u potpunosti su izrađene od drveta s krovnim prozorima koji čine potkrovlje svetlim i prijatnim. Kamin prostoru daje pomalo rustični šmek, ali takođe podseća na toplinu i toplotu i… na šolju tople kakaa ili tople čokolade.

Ruševina koja je pretvorena u udoban i vrlo blistav boravak, koji koristi prirodne materijale i reinterpretira tradicionalne tehnike gradnje, očigledan je dokaz da se od svakog prostora može napraviti prijatan ambijent.

Ovo potkrovlje je nekada bilo tamno skladište. Danas je postalo je blistavo potkrovlje za život i rad, koje se kupa u prirodnom svetlu, a i skoro da smo ubeđeni, nežno miriše na prirodne, drvene arome.

Dnevni prostor organizovan je u velikom otvorenom prostoru gde se nalaze kuhinja, dnevni boravak i trpezarija. U blizini kauča nalazi se kamin koji čini da kućno okruženje bude toplo i ugodno. Drvo, kao i uvek, doprinosi osećaju sigurnosti i spokoja, kao i topline koje, makar u zimskim danima, ne može biti previše.

Potkrovlje s mnogo krovnih prozora, opremljeno u skandinavskom stilu, veoma je funkcionalno i koristi sav raspoloživi prostor.
Monotonija i sterilnost su vešto izbegnuti uz pomoć drveta, prirodnog cveća i tepiha koji, svojom bojom, već najavljuje proleće.

Nadamo se da su vam potkrovlja u koja smo vas odveli dala ideju da napravite neku malenu izmenu u svom domu pod krovom. Ne zaboravite, ne radi se o izmenama od poda do plafona, dovoljno je da kroz neki topli detalj, unesete toplinu u dom i razveselite ga u ove zimske dane.

Izvor: Potkrovlje.ba