Tavani spadaju u prostorije koje ostavljaju utisak i izazivaju različita osećanja. Taj luksuz sebi mogu još donekle da priušte i podrumi, ali prostorije pod krovom daleko prednjače u odnosu na sve ostale spratove.

Do te mere su inspirativni, da su mnoge poznate ličnosti o njima ponešto rekle ili napisale. Mi smo napravili selekciju nama najzanimljivijih izjava koje su nas učvrstile u tvrdnji da su ovi delovi kuće zaista odigrali bitnu ulogu u mnogim životima. Danas ih delimo sa vama, a vas čekamo da nam, u komentarima, napišete svoje utiske.

1.Smatram da je čovekov mozak poput praznog tavana i da ga čovek mora opremiti nameštajem po svom izboru.

Artur Konan Dojl

2.Često mislim da, kad bismo mogli prodreti duboko iza glumčevih očiju, pronašli bismo tavan pun zaboravljenih igračaka i jednu kopiju Knjige strašnog suda.

Ser Lorens Olivije

3. Prošlost je kao stara fotelja u potkrovlju, sadašnjost je zvuk koji ne možemo ignorisati, a budućnost je…budućnost je već u sferi nagađanja.

Džejms Tjorber

  1. Jedan moj ujak emigrirao je u Kanadu i tom prilikom nije mogao da ponese svoju gitaru sa sobom. Kad sam je pronašao na tavanu, našao sam prijatelja za ceo život.

Sting

5. Pregled vladinog budžeta mnogo podseća na hodanje po tavanu neke stare kuće.

Rik Skot

6.Svoj stil pronašala sam na tavanu kuće moje tetke. Tu je čvala svu svoju odeću iz 60-ih, zajedno sa tijarama koje je osvojila kao mis lepote i venčanicom koju bih joj često krala i nosila po gradu.

Roisin Marfi

7.Čovek treba da drži u svom malom potkrovlju mozga celokupne zalihe onog nameštaja koji će verovatno koristiti, a ostatak može da odloži u dno svoje biblioteke, gde ga može pronaći ako želi.

Artur Konan Dojl

8.U podrumu ili potkrovlju jedne kuće možete naći puno čudnih stvari koje mogu imati veliku vrednost.

Rik Harison

9. Moj prvi sistem je bila Sega geneza još kada sam imala 7 ili 8 godina. Igrala sam igru u podrumu, ali su mi je roditelji zaplenili i stavili u potkrovlje. Pogađate, napravili su veliku grešku!

Mari Lu

10.Oduvek sam zamišljala da je pisac neko ko živi u potkrovlju u Parizu, ali mama mi je usadila uverenje da mogu raditi bilo gde – pa sam na kraju pisala svoj prvi roman tokom radnih noći kao novinarka.

Džodžo Mojes

11. Štampa je poput ujaka osobenjaka koga krijete na tavanu – bukvalno, jedna od tih neprijatnih okolnosti.

Gordon Lidi

12. Smatram da, ako želim da stvaram muziku za trpezarijskim stolom ili u spavaćoj sobi – nekako sam mobilni pisac –  imam prava da se krećem po kući. Ali potkrovlje je definitivno prostor gde mogu da pravim najveću buku. Jedino što tada svi na donjim spratovima vrište “Zemljotres!”

Me’ Shell NdegeOcello

  1. ..ali istinski zanimljive stvari nalaze se u podrumu i na tavanu.

Šerman Aleksi

14.Počeo sam radeći u studiji na tavanu, ali sam dugi niz godina koristio malu sobu u biblioteci. Ono što mi je važno nije dekor ili udobnost, već samo tišina. Moram da čujem ritmove reči, izraza i fraza, moram da čujem muziku rečenica. Svako mesto koje mi to omogućava, za mene je dovoljno dobro.

Stiven Milhauzer

Izvor: Attic Quotes