Većina nas, stanara potkrovlja, ima poseban odnos prema svom domu.
Volimo njegovu svetlost, ušuškanost, slobodu i tišinu jer iznad nas nema drugih stanara – osim mačaka i ptica koje čujete u slučaju da živite pod limenim krovom.
Ipak, pored ovih nesumnjivih prednosti koje nam daju naši domovi, imamo mi s našim potkrovljima neke neraščišćene teme. Jedna od njih je prostor koji imamo na raspolaganju za odlaganje i skladištenje stvari. E, ovaj blog je nastao da bismo vam malo olakšali život. Ali, ovoga puta vam nećemo davati savete kako da maksimalno iskoristite prostor, ovoga puta ćemo problemu pristupiti iz sasvim drugačijeg ugla. Zato, nastavite da čitate…

Svi pričaju o Mari Kondo i njenoj metodi koja pomaže da nered nestane iz kuće, pa ćemo se i mi rado pridružiti ovom trendu. A ako i vi želite da se priklonite ovoj životnoj filozofiji, rado ćemo vam pomoći u tome.

Krenimo od početka – jer drugačije je skoro nemoguće 😉

UVOD

Kako se navodi u jednom poglavlju njene knjige “Čarolija reda”, počećemo s objašnjenjem da je ova Japanka, guru reda i čistoće, vrlo stroga kada je u pitanju njen metod i da vam garantuje uspeh jedino i samo ako pažljivo pratite sva uputstva.
Stoga, čak i prilikom sređivanja nereda, morate slediti neki tok, i to po kategorijama:

*Odeća
*Knjige
*Radovi
*Komono (ili male stvari)
*Predmeti koji imaju emotivnu vrednost

Marie Kondo kaže da “ljubav / opsesija” prema urednosti dolazi iz najranijeg detinjstva, pa kao stručnjak za ovu temu savetuje da se pridržavamo svakog naređenja, ne zato što je ona hirovito tako odlučila, već zato što postoje kategorije koje podrazumevaju emocionalni teret sa kojim samo možete se baviti samo i isključivo ako ste već „izašli na kraj“ sa prethodnim kategorijama.

RAZRADA

Kada se prvi put sretnete sa metodom Konmari, uspostavićete „dijalog sa sobom“, jer ćete shvatiti koliko predmeta i odeće sakpuljate bez razloga. Prema Mari Kondo, to je razlog zašto je važno da ne sortirate stvari po mestu koje zauzimaju u kući, već po kategorijama. Ukratko: Nije ideja da raspremite ormar u spavaćoj sobi, već je poenta u raspremanju sve odeće koju imate u kući. I naravno, aksesoara poput šalova, kapa, torbi… Sada, kada nam je to jasno, postavlja se pitanje odakle početi. Pa, opet su nam potrebne potkategorije:

*Gornji delovi: majice, džemperi, majice …
*Donji odevni predmeti: pantalone, suknje…
*Odeća koja ide na vešalice: jakne, kaputi, haljine…
*Čarape
*Donje rublje
*Torbe
*Aksesoari: šalovi, kaiševi, kape…
*Odeća za posebne prilike: kupaći kostimi, bikini…
*Cipele

Nakon što odredite potkategorije, najbolje je započeti sa slaganjem vansezonske odeće, to jest, one koju trenutno ne nosite. Neka postupak izgleda ovako: Uzmite stvar sa vrha ormara i dodirnite je. Ako se zbog toga osećate dobro jer vam se sviđa i ako želite da je obučete, dobili ste odgovor. Ako naprotiv, nemate želju da ga obučete, ili vam se više ne sviđa, ili vam izgleda staro, došlo je vreme za bacanje.

I tako sa svakim predmetom.

ZAKLJUČAK

Tek kada završite sa jednom kategorijom, možete preći na drugu. I nakon što je izbor završen (hoću li ga zadržati ili baciti?), Vreme je da se spremi na uredan način. A to znači da se učite vertikalno savijati.

EPILOG

Pored sređivanja nereda, Mari Kondo želi da se naučite na život sa osnovnim minimumom, bilo da je reč o odeći, priboru, knjigama ili drugim predmetima. Krajnji cilj je da, nakon velike čistke, kada pogledate sve stvari u svom domu, budete srećni i zadovoljni što posedujete svaku od njih.

Izvor: El Mueble