Danas vam otkrivamo tajnu zahvaljujući kojoj profesionalci dekoracije postižu besprekorne rezultate u svojim projektima. Ako se pitate o kakvim je rezultatima reč, odgovor je: ravnoteža i harmonija u prostoru. A ako se pitate kakva kako to postižu, odgovor je: pravilo broja tri.

Ako ovo pravilo za vas nije tajna, onda ni ovaj blog nije za vas 😊 Ako, pak, prvi put čujete za postojanje ovog pravila, a zanima vas da o njemu saznate više, nastavite da čitate.

Za početak, odgovorite na sledeća pitanja:

Zašto, kada stavimo nekoliko elemenata na sto za kafu, dobijemo efekat haosa i vizuelne buke? A zašto se isto dešava kada primenimo šarolikost na policama u predsoblju? Odgovor na ovu zagonetku, je, pogađate: pravilo broja tri. Dizajneri enterijera primenjuju ovo pravilo kako bi, od različitih elemenata, formirali celinu.

Iako ga ponekad prati izvesna loša reputacija, broj tri je veoma cenjen broj u dekoraciji, a takođe je i odličan resurs za postizanje ravnoteže i harmonije. Na primer, u slučaju procesa stvaranja posebnih uglova kao što je kutak za čitanje, meditaciju ili opuštanje, pravilo je da se biraju tri elementa.

Stolica, lampa ili sto čine taj savršeni trio koji pruža vizuelnu ravnotežu. Još jedna u nizu fantastičnih kompozicija u ovom smislu bila bi stolica, komoda i slika. Ili lampa koja ima tri tačke svetlosti. I, da ne nabrajamo dalje, shvatili ste poentu.

Iako je tačno da obično govorimo o tri elementa, ovaj trik je primenljiv na sve sastave neparnih brojeva. U poređenju sa simetrijom parova/parnih elemenata, neparni u prostor unose veću dinamiku i ravnotežu.

Da podsetimo, važno je poigrati se elementima kako ne biste pali u dosadu i monotoniju. U slučaju sličnih predmeta, najlakše je to učiniti ako su različite visine, na primer tri staklene vaze, tri sveće ili tri figure. Oku će biti veoma privlačna svaka kompozicija u kojoj se nudi šara sa nekim varijacijama na temu.

Na isti način, kombinovanje komada različitih materijala kao što su drvo, keramika ili staklo biće sofisticiranije od tri komada napravljena od istog materijala, koja ne daju nikakvu novu nijansu.

U slučaju da imate sto za kafu sa šest elemenata, trebalo bi da ih grupišete u dve grupe od po tri elementa.

U slučaju kombinovanja boja, pravilo 60-30-10 jasno poziva na korišćenje tri boje.

Naravno, može se desiti da se vama ovo pravilo ne dopada i da je vaš senzibilitet bliži nekom razigranijem stilu. I to je sasvim u redu – cilj ovog bloga je da informiše i inspiriše one stanare potkrovlja kojima bi baš ovo pravilo značilo, nikako da ospori postojanje nekih drugih pravila u dekoraciji.

Ipak, ako budete primenili ovo pravilo da dekorišete svoje potkrovlje, obavezno nam pišite u komentarima kako ste zadovljni rezultatom!