J

edan od najvećih nedostataka života u gradu je nedostatak otvorenog prostora – posebno tokom hladnijeg perioda, kada su ljudi mnogo manje skloni izlasku u prirodu. Da li ste znali da 90% života provodimo između četiri zida i da su naši domovi tako dobro izolovani da nema dovoljno sunčeve svetlosti i svežeg vazduha?

Iako, biti okružen prirodom ima mnogo prednosti, od smanjenja nivoa stresa do povećanja produktivnosti i kreativnosti. Dakle, najbolje, ono što možete da uradite je da provedete što više vremena na otvorenom! Međutim, možete učiniti mnogo za svoje fizičko i mentalno blagostanje tako što ćete se vratiti svojim korenima i okružiti se prirodom i kod kuće.

Prirodni elementi imaju tendenciju da daju mirnu atmosferu, koja čini da se osećate opuštenije i srećnije.

Evo nekoliko saveta kako da unesete prirodu u svoj dom!

Izaberite prirodne elemente

Bilo da je u pitanju kamen, drvo, pamuk, vuna ili svila, ovi materijali su prirodni! Odaberite ručno izrađen drveni nameštaj, prozore od prirodne borovine, dodatke za kućni dekor od svile ili vune! Da ne pominjemo, da na primer kameni zid u vašoj dnevnoj sobi sigurno može vas i vaš dom približiti prirodi. Kada tražite nameštaj ili dekoraciju, potražite antičke komade sa rustičnim detaljima, kako biste svom domu dali poseban šarm.

Foto: Vlada Karpovich

Pustite svetlost unutra

Jedan od najboljih načina da ugostite prirodu u svom potkrovlju, jeste da na najbolji način iskoristite prirodno osvetljenje. Jednostavan trik da bilo koju sobu učinite živom i svežom je tako što ćete dopustiti sunčevoj svetlosti da uđe u nju.

Dnevna svetlost može povećati našu produktivnost, imati odličan uticaj na naše raspoloženje i poboljšati našu kreativnost. Ako želite da vizuelno povećate prostor u svom potkrovlju, kroz koju će ulaziti dnevna svetlost i svež vazduh, možete da ugradite krovne prozore. Na taj način možete videti i nebo iznad sebe tokom celog dana.

Još jedna dodatna prednost sunčeve svetlosti je ta što pomaže u održavanju zdravog bioritma i boljem regulisanju hormona spavanja.

Napravite oazu sa biljkama

Imati puno zelenila je odličan način da unesete prirodu u svoj dom. Oni koji nisu baštovani iz hobija mogu imati samo nekoliko biljaka o kojima se lako neguje, kao što su kaktusi, sansevieria ili palme, ali oni koji vole biljke mogu da se igraju sa biljkama različitih vrsta i veličina kako bi stvorili savršen enterijer. Razmislite gde ćete ih postaviti u svom domu i koliko će sunčeve svetlosti i vlage dobiti.

Dalje, ako želite da imate biljke i sveže začinsko bilje tokom cele godine, možete napraviti i malu baštu začinskog bilja u svom domu! Bilje ne samo da izgleda lepo, već i odlično miriše, a može se staviti i u male saksije širom vaše kuhinje.

Foto: Ksenia Chernaya

Koristite prirodne boje

Ako više volite prirodnu atmosferu, onda je logično da koristite paletu boja zemljanih tonova, kao što su različite nijanse zelene, plave i braon. Crna, bela i siva su takođe odličan izbor, ali je važno precizno isplanirati paletu boja, kako ne biste preterano ukrašavali svoje mesto.

Na taj način možete učiniti da vaš dom izgleda pretrpano i disharmonično, tako da ćete imati suprotan efekat od onog koji ste prvobitno nameravali da postignete. Dodavanje postera sa cvetnim ili palminim motivima takođe može biti odlična ideja!

Ukrasite svoje domove slikama inspirisanim prirodom

Šta je lakše nego okačiti lepu pejzažnu fotografiju na zid? Gledanje prizora prirode može smanjiti negativne emocije, strah i stres i povećati prijatna osećanja. Najbolje je da okačite neke svoje fotografije lepe šume, jezera ili planine koje ste posetili. Tada će vas pored prijatnih osećanja slika podsetiti i na dobro pamćenje, podižući nivo endorfina.

Takođe, VELUX u svojoj ponudi ima veliki izbor unutrašnjih roletni u prirodnim nijansama, tako da verujemo da možete pronaći nešto zanimljivo za svoje krovne prozore.

Za sva pitanja budite slobodni da kontaktirate VELUX kancelariju.

Foto: Dimitrij Ganin, Hazel Marie

Za sva dodatna pitanja budite slobodni da kontaktirate VELUX kancelariju svakog radnog dana od 08:00 do 16:30h na broj telefona
011 2057 500
ili
putem kontakt forme.