Obično se žalimo kako su nam potkrovlja toliko mala da nam trpezarija zvuči kao pravi luksuz.

Ipak, ne mora da bude tako. Naravno, pod uslovom da se pomirite s činjenicom da imate malo prostora i  da vam je sasvim OK da u svom potkrovnom domu imate malu i modernu trpezariju. Naravno, i funkcionalnu, ali taj faktor i ne dovodimo u pitanje.

Danas sa vama delimo 5 saveta kako da ostvarite svoju nameru da u potkrovlju imate malu i lepu trpezariju. Izvolite:

1.Prostor treba da bude obojen svetlim bojama

Već i vrapci na grani znaju da svetli i neutralni tonovi čine prostor vizuelno većim. Ovo je činjenica koju treba da imamo na umu kada uređujemo manji prostor, zato naš prvi savet jeste da okrečite trpezarijski prostor belom, svetlo sivom, bojom ljuske jajeta ili bež bojom i da tako stvorite optičku varku većeg prostora. Naravno, postoje i druge svetle boje koje će vam u ovoj nameri pomoći, ali ove 4 se izdvajaju kao boje koje u prostoru stvaraju osećaj čistoće i urednosti.

2. Izbegavajte pravougaone stolove

Ne kažemo da to treba da bude imperativ, ali definitnvno vam savetujemo da za svoju malu trpezariju bitrate okrugli sto ili makar sto sa pločom u obliku kvadrata. Naravno, gledajte da nogari budu diskretni i ne preterano masivni, a što se materijala tiče, glasamo za staklo ili za svetlo drvo.

3. Svetlost i senke – a bogami i refleksija

Bez dovoljno osvetljenja, prostor nema potencijal da vrši funkciju. Vama, stanarima potkrovlja, prirodno osvetljenje najčešće ne predstavlja nikakvu prepreku, ali kada se radi o veštačkom, često zaboravljamo koliko je važno. Zato su stona lampa ili lampice na zidovima odlično rešenje. Naravno, što diskretnije, to bolje – jer, imajte u vidu da malim prostorima ne trebaju veliki komadi nameštaja. Kada smo kod teme svetlosti i prostora, imajte u vidu da ogledala mogu biti sjajni pomoćnici, tako da, ako je ikako moguće, okačite ogledalo na trpezarijski zid.

4. Birajte stolice svedenih formi

Vreme masivnih stolica i stolova je davno prošlo, makar je tako kada su u pitanju moderni enterijeri. Rustikalni ili klasični stilovi i dalje mogu da se “bave” nogarima od punog drveta, ali ne i savremeni potkrovni prostori. Diskretne, jednostvne i od lakih materijala – eto, takve treba da budu trpezarijske stolice u vašem potrkovlju.

5.Uzgajajte biljke u trpezariji

E, sad, ako ćemo pravo, te biljke vam neće pomoći da prostor izgleda veći, ali će vam i te kako omogućiti osećaj prijatnosti i kontakta sa prirodom. Neki kažu da će vam čak i otvoriti apetit, ali mi ne bismo baš na tu kartu igrali. U svakom slučaju, možete uzgajati začinsko bilje u jednoj većoj saksiji svetle boje, koju ćete držati na samom trpezarijskom stolu, te ova tako neće zauzimati dodatni prostor. Ipak, ako možete sebi da priuštite luksuz da smestite jednu veću biljku u jedan kutak trezarije, učinite tako. Čisto da vam razgali pogled i da elan da spremite nešto lepo 🙂

Nadamo se da smo vam ovim savetima pomogli da uredite svoju trpezariju u potkrovlju. I, nema veze što se ne radi o prostoru koji smo navikli da gledamo u filmovima – veliki sto, mnogo stolica – bitno je da se vama sviđa i da vrši funkciju koja joj je namenjena!

Izvor: Inspirahogar.com