Čak i ako ima površinu od jedva pet metara kvadratnih, možete je iskoristiti u različite svrhe! Pretvorite svoju terasu u višenamensku sobu: trpezariju, teretanu, kancelariju; pa čak i igralište.

Iako je vreme karantina prošlo, mnogi od nas i dalje smatraju da je pametnije vreme provoditi kod kuće, odnosno, ne izlagati se javnom prostoru i velikom broju ljudi.
Upravo za takve potkrovljeljupce je napisan ovaj blog, mada verujemo da će i ostali moći da izvuku neku ideju za svoju terasu u potkrovlju.

Svakako, nećemo mi donositi odluku o tome da li vam je ovaj blog koristan ili ne. To ćete učiniti vi. Ali, prvo ga pročitajte 🙂

Kuhinja, trpezarija ili aperitiv bar

Kad god vam to vremenske prilike dozvoljavaju, napravite od svoje terase prostoriju za ručak, doručak ili, ako nemate odgovarajući sto, onda je makar iskoristite za užinu. Uživaćete u vazduhu, a ako je okrenuta ka ulici, poslužiće vam da osmotrite puls grada – ili makar vaše ulice. Ako gleda na dvorište ili na susednu zgradu, i ako ugledate komšiju ili komšinicu, eto prilike da mahnete ili bar klimnete glavom u znak pozdrava. (Nadamo se da zgrade nisu baš toliko blizu da bi komšiluk mogao da vam spazi samo osmeh očima!) Šalu na stranu, terase potkrovlja često imaju tu prednost da su na višoj poziciji od terasa okolnih zgrada, tako da se prethodni savet nije odnosio na srećnike koji na svojoj terasi imaju svu intimu.

Teretana, joga centar ili centar za meditaciju

Koja god da vam je omiljena aktivnost, možete je praktikovati na terasi. Dobro, možda je malo teže meditirati ili biti fokusiran na položaj plankta u sred bela dana, kada čujemo buku sa svih strana, ali sigurni smo da postoje delovi dana koji će vam dozvoliti da se bavite svojom rekreacijom i relaksacijom. Svakako, birajte vreme pre ili posle posla, jer će vam ove aktivnosti pomoći da se opustite i oslobodite stresa.

Kancelarija i sala za sastanke na otvorenom

Kad smo već kod posla, prvo ćemo da konstatujemo da veliki broj ljudi i dalje radi od kuće. Takvima savetujemo da makar jedan deo radnog dana provedu na terasi i da je iskoriste kao svou kancelariju. A kada je u pitanju poslovni sastanak? Pa, slušalice na uši, mikrofon na “on” i svi na Zoom ili Skype!

Igralište i park za mališane

Ako nemate poverenja u gradske parkove, imate poverenja u sebe! Uz veoma malo ulaganja – zapravo, ulaganja čak i nisu neophodna – možete od terase u potkrovlju napraviti park za svoje klince i njihovo lično igralište. Ako vam je terasa mala, sklonite stočić i stolice s nje dok se deca igraju, tako da klinci imaju što više prostora i da mogu da se igraju kako žele. Lepo je vreme pa možete napuniti bazen, možete ga iskoristiti i da okupate u njemu lutke i odeću za lutke, možete organizovati borbu vodenim pištoljima, igrati se sa sapunicom… Uostalom, ideja je bezbroj, na vama je samo da ih sprovedete u delo!