Ako imate potkrovlje, a takođe čekate prinovu, onda… Onda se, za početak, možete smatrati srećnom osobom 🙂

Naravno, to već i sami znate, a mi smo tu da vam pomognemo da izvučete maksimum iz potencijala prostora za dečju sobu u potkrovlju.

Potkrovlje je izuzetno kul i vrlo ugodan prostor – često mali, ali vrlo prijatan. Mnogi ljudi izbegavaju efikasno korištenje potkrovlja jer smatraju da je teško pravilno dizajnirati takav prostor. Naravno, ovakvo uverenje je daleko od istine, jer ako znate kako da organizujete prostor u potkrovlju i kako da ga dekorišete, nećete zažaliti ni za jednim milimetrom.

Zato, hajde da se upoznamo sa preduslovima koji će od vašeg potkrovlja napraviti idelnu sobu za rast vašeg mladunčeta 🙂

Boje i stilovi

Za bebi sobu izaberite stil koji vam se sviđa – rustikalni, tipa seoska kuća, moderan, minimalistički ili bilo koji drugi, ali prilikom odabira stila imajte na umu da, ako imate mali potkrovni prostor, najbolje rešenje će biti nešto moderno, minimalističko ili skandinavsko, jer ćete, primenom ovih stilova, maksimalno iskoristiti prostor i istovremeno ga minimalno opteretiti.

Isto se odnosi i na šemu boja – da, možete uzeti bilo koje boje, ali neutralne su najsigurnija ideja jer su smirene i neopterećujuće, a vizuelno mogu da uvećaju prostor.

Kada kažemo “neutralne” mislimo na na boje slabog intenziteta: od bele do pastelnih. Na fotografijama u nastavku ćete videti rešenja sa žutim, roze, plavim, sivim zidovima, pa čak i sa diskretnim tapetama za dečije sobe. Mnogi roditelji biraju belu boju za krečenje i kombinuju je sa svetlim nameštajem, detaljima i aksesoarima – i naravno igračkama!

Nameštaj i dekor

Prvi i osnovni savet je da nameštaj u sobi za vaše novorođenče bude jednostavan, sveden i praktičan. Dakle, u sobi za novorođenče treba da imate osnovne komade: krevetac, sto za presvlačenje, komodu, police za dečje knjige i slične sitnice.

Ako to vaše potkrovlje dozvoljava, okačite na jedan zid neko slatko, veselo i nežno umetničko delo. Takođe, iskoristite kosine da okačite neku igračku. Kad smo kod dekora zidova, ne zaboravite da kosine možete okrečiti nekom drugom bojom, recimo plavom poput neba, a zatim na taj zid možete da nalepite ili nacrtate sunce, oblake i zvezde…

Takođe, možete izabrati da bebi soba ima jedan akcentni zid koji ćete obložiti odgovarajućom tapetom. Što se ostalih dekorativnih detalja tiče, igračke vašeg mališana će biti sasvim dovoljan dekor i neće vam trebati ništa više. Zato, ne opterećujte se sitnicama i pustite da potrebe novog člana vaše porodice budu glavni dekorateri prostora 🙂

Za kraj, želimo da vas podsetimo da je lepota prostora u kome deca rastu veoma važna, a da su osnovne potrebe preduslov za lepotu.

Kada kažemo osnovne potrebe, mislimo na svetlost, toplotu i suv krov nad glavom – u slučaju potkrovlja, bukvalno nad glavom 🙂

Izvor: Attic Nursery Decor Ideas