Drugim rečima, zlata vrede… Jer, ako nešto vredi kao zlato, onda je to dobra ideja, zar ne?!

Beše lako zaljubiti se u ovo potkrovlje… “Naravno, prvo u njegov potencijal, a onda i u efekat koji smo postigli renoviranjem!” u šali izgovara arhitektica Ana Blanko. Takođe kaže da je, kada su prvi put videli ovo potkrovlje, sve bilo mračno, s mnogo mini komada, a ništa u pravoj veličini i punoj lepoti, puno zapuštenog prostora u hodniku, terasa krš – toliko zapuštena da je bila gotovo neprimetna. Moralo je da se prizove mnogo mašte da bi se uopšte videla lepota ovog prostora! Mi se nešto mislimo kako je to slučaj sa mnogim tavanima u Srbiji, ali neka, nećemo u ovom blogu da hvalimo maštu našeg naroda. Tema ovog bloga je potkrovlje koje se nalazi na Iberijskom poluostrvu, pa drž’mo se teme 😊
Dakle, Ana Blanko tvrdi da je bilo potrebno mnogo mašte da se zamisli ova lepota i kaže da su, srećom, vlasnici znali da će samo profesionlaci znati kako da izvuku maksimum iz ovog “malog bisera koji je trebalo otkriti”, kako sama arhitektica kaže.

Da bi maksimalno iskoristili nepunih 60 metara kvadratnih ovog potkrovlja, arhitekte su srušile pregrade i tako dobile veliku dnevnu površinu otvorenog tipa bez ijednih vrata. “Sada se iz hodnika vidi terasa”, objašnjava Ana. Osim toga, povećali su prozor dnevne sobe i po visini i po širini: “Ranije je imao jedva jedan metar ali smo ga otvorili od zida do zida…I, evo ga! Potkrovlje je okupano svetlošću. Takođe, prefarbali smo terasu u svetle boje, jer je ranije bila u tamnim bojama.”

Ana i Fran – tako se zove Anin kolega – nisu bili maštoviti samo u reorganizaciji prostora, već i u dizajnu nameštaja te je većina elemenata napravljena po meri. Primer su stepenice koje vode do terase koje su istovremeno i jedan oniži komad nameštaja u dnevnoj sobi.

Trpezarija može komotno da primi do 8 osoba. I bez osećaja skučenosti. Ovo je bilo veoma važno za vlasnike, jer su mladi par i vole da pozivaju u goste svoje prijatelje.

Najbolje rešenje za iskorišćavanje prostora bilo je pravljenje klupe u obliku slova „L“: „Zahvaljujući klupi, značajno smo smanjili rastojanje između stola na razvlačenje i zida, što nam je omogućilo da u dnevnu sobu stavimo veće sofe.” objašnjavaju arhitekte.


Kuhinja je još jedan od “specijaliteta kuće”. Malena, ali funkcionalna. Ima šank koji se dosta koristi, i to zahvaljujući sjajnoj ideji da se kuhinja pregradi staklom koje se otvara po horizontali. Tako je napravljen prostor za rad, za sedenje, ali je omogućeno i da svetlost dopire do kuhinje.

U predsoblju su se arhitekte odlučile za jednu skroz simpatičnu ideju: ubacili su jedan stari komad nameštaja i ogledalo-prozor, koje je elegantno i moderno rešenje da se ulepša prostor, ali i da se prostorija učini svetlijom.

Sada ko uđe u ovo potkrovlje, zaljubi se, i to od srca. A terasa? Šlag na tortu. Iako ima samo 8 m², koristi se u odlične svrhe. Kada kažemo da se koristi u odlične svrhe, želimo da kažemo da ima dva zadatka: večeru i opuštanje ili piće. Ni nama ne bi više trebalo…

Izvor: El Mueble