Kada smo se susreli sa ovim potkrovljem, pomislili smo da je izbor boja kojim je okrečeno, i uopšte dekorisano, toliko hrabar da bi možda bilo pametnije i da ne delimo s vama ovo iskustvo. A onda smo se setili da među vama, potkrovljeljupcima, ima hrabrih duša koje su baš u potrazi za nekom smelom kombinacijom boja za krečenje svog potkrovlja.

Pa, eto, zato odlučismo da vas povedemo u virutelnu šetnju kroz ovaj stan od 67 m², kojim dominira sivoplava boja zidova. Ovoj se boji pridružiše cigla, sa svojim crvenkastim, narandžastim i braon nijansama, mnoge nijanse braon boje i nežni tonovi bež, krem i boje peska.

Ovako uklopljene, boje ovog potkrovlja čine jednu skladnu celinu – primetite da su oba sprata opremljena istom paletom boja – koja bi bila i nezamisliva i neizvodljiva da nije ključnog faktora koji utiče na ambijent ovog (a i svakog drugog) životnog prostora. Pogađate, u pitanju je svetlost.

Na prvom mestu, osvrnimo se na prirodnu svetlost koja, kroz velike prozore i balkonska vrata, prodire u čitav prostor i dopire do svakog kutka ovog doma. Naravno, neometanoj cirkulaciji svetlosti doprinosi i činjenica da su dnevna soba i kuhinja otvorenog tipa i da je čitav stan koncipiran tako da imam minimalan broj pregradnih zidova. Suštinski, jedino su spavaća soba i kupatilo zasebne prostorije, svi ostali funckionalni delovi potkrovlja funkcionišu kao celine koje, bez prepreka, komuniciraju sa drugima. Znamo da se ponavljamo, ali to činimo svesno: ovakav efekat ne bi bilo moguće postići da ovo potkrovlje nema dovoljan izvor svetlosti. Da je takav slučaj, prostor bi delovao hladno, tmurno i sumorno i ne bi mu čak pomogla ni veštačka svetlost, ma koliko prisutna bila.

Zato, ako volite tamnije boje, čak i ako volite intenzivne tonove svetlijih boja, imajte u vidu da će one imati efekat koji želite da postignete, to jest, da će doprineti lepoti i prijatnosti ambijenta, samo i isključivo u slučaju da je vaše potkrovlje puno prozora. Mi smo, iz nebrojeno mnogo razloga, pobornici krovnih prozora, a najvažniji je taj što, kroz krovne prozore, svetlost neometano dopire spolja ka unutra -krovni prozor propušta čak do 40% više svetlosti u odnosu na, recimo, badžu.

Prilikom ugradnje krovnih prozora treba da vodite računa o kvalitetu samih prozora, ali i o kvalitetu usluge: brzini ugradnje, preciznosti, efikasnosti, kao i o činjenici da treba da računate na garanciju, dostupan servis i na rezervne delove. Zato, birajte pažljivo s kim ćete poslovati, jer u slučaju da ovi uslovi nisu ispunjeni, vašem potkrovlju neće mnogo značiti nijedna boja ovog sveta 😊

Izvor: Norma Franck Homes