D

a li ste znali da je životni vek krovnog prozora između 25 i 30 godina? Da istina je. Kao što je istina da su prozori danas napredniji jer je njihova energetska efikasnost i izolacija bolja. Ako je vaš prozor star više od 25 godina ili više ne može da ispunjava svoje funkcije, možete biti sigurni da je to znak da je vaš prozor zreo za zamenu. Birajući čak i najosnovniji proizvod, prozor nove generacije napredniji je od svog prethodnika; na primer zamenom starog VELUX krovnog prozora najjeftinijim VELUX Standard krovnim prozorom, gubitak toplote u vašem domu se smanjuje za 54% a čak 60% sa još naprednijim Standard Plus prozorom. [1]

Iako bi se moglo raspravljati o mnogim razlozima zašto je zamena toliko važna, predlažemo da počnemo sa najočiglednijim: ako vaš prozor nije pravilno izolovan, neproporcionalna količina energije može da se potroši u potkrovlju, što znači da je vredno zameniti krovni prozor jer će smanjenjem troškova grejanja, dodatni trošak investicije brzo biti nadoknađen. Da li ste ikada pomislili da biste mogli da uštedite novac postavljanjem novog prozora?

[1] old window Uw = 2,8 W/m2K, new Standard Plus window Uw = 1,0 W/m2K + old window Uw= 2,8 W/m2K, new Standard window Uw = 1,3 W/m2K

Mnogi misle da zamena krovnih prozora podrazumeva mnogo problema, prljavštine i dug proces, ali dobar majstor može da promeni prozore za dan ili dva, bez prljavštine. Još važnije je da veliki broj prozvođača prozora obezbeđuje postprodajnu podršku (Kontaktirajte nas za informacije o VELUX proizvodima) koju možete kontaktirati bilo kada – na primer, VELUX ima izvanrednu prodajnu podršku i uvek želi da pomogne kupcima.

S obzirom da 90% svog života provodimo u zatvorenom prostoru ključno je da izvučemo najviše iz naših prostorija i unesemo što više sunčeve svetlosti i svežeg vazduha jer su oni od suštinskog značaja za naše blagostanje. Kada želite da zamenite svoje krovne prozore, možete iskoristiti priliku da odaberete veće ili više krovnih prozora za bolje uslove osvetljenja: dodavanjem 2 ili 3 krovna prozora u prostoriju možete stvoriti dvostruko ili čak trostruko više dnevne svetlosti.

Drugi način na koji se može prirodno uštedeti je to što su prozori nove generacije boljeg kvaliteta, npr. osnovni izolovani prozor danas ima dvostruko bolju toplotnu izolaciju nego drugi proizveden pre više decenija. Sa 2,8 W/m2K, Uw je postao 1,3 W/m2K – što znači da se smanjio takozvani faktor prenosa toplote, vrednost Uw koja pokazuje koliko toplote teče sa toplije strane prozora na hladniju stranu, što rezultira boljom toplotnom izolacijom. Što je manji Uw to bolje.

Preporučeno je da nove prozore opremite spoljnim i unutrašnjim roletnama – jer mogu da vam obezbede potpuno zamračenje za miran san ali isto tako i za zaštitu tokom padavina zimi bez narušavanja estetike vašeg doma.

Generalno, promene su dobre, jer ste u prošlosti nešto probali i sada znate šta vam je zaista potrebno. Pa zašto biste odlagali promenu? Zahvaljujući novim prozorima, prostorija će biti lepša, vazduh zdraviji, izolacija bolja i smanjeni troškovi grejanja.

Za sva dodatna pitanja budite slobodni da kontaktirate VELUX kancelariju svakog radnog dana od 08:00 do 16:30h na broj telefona
011 2057 500
ili
putem kontakt forme.