Potkrovlja mnogih zgrada postala su dom hiljadama ljudi u Srbiji, a i uopšte u Evropi. A oni koji imaju dom, sve više teže da iskoriste tavanski prostor i da ga pretvore makar u prijatnu, šarmantnu i ušuškanu sobu. Ipak, da bi se takva želja pretvorila u realnost, potrebno je sporovesti nekoliko koraka. Tačnije, 5 je neophodnih, makar za modrna potkrovlja novog doba.

Raspodela prostora, njegova ograničenja u visini i veća izloženost hladnoći i toploti, čine da se mnogi od nas obeshrabre kada je u pitanju upotreba tavanskog prostora. Međutim, korišćenje potkrovlja kuće može povećati njegovu vrednost i do 15% jer se na taj način dobija upotrebljiva kvadratura.

Ako ste se preselili u potkrovlje ili želite da renovirate svoj sadašnji dom, delimo s vama ovih 5 saveta kako da bolje iskoristite prostor i rešite neke potencijalno neprijatne detalje.

1.Nameštaj po meri

Prostor u potkrovlju je ograničeniji jer je sa krovom na dve vode visina drastično smanjena, uglovi su izraženiji i ponekad postoje stubovi koji ograničavaju korisni prostor.

Zbog toga je izuzetno važno da ga opremite nameštajem koji vam omogućava da iskoristite sve uglove i rupe. Dva zanimljiva rešenja su ugradni ugaoni ormari i ugradni kreveti koji ispod imaju sanduke koji služe za skladištenje.

2.Donji deo krova na dve vode

Ne morate da žrtvujete niže delove krova, odnosno ona mesta gde ne možete u potpunosti da se ispravite.

Uz malo kreativnosti, ovi ćoškovi se mogu koristiti kao mesto za radni sto, sofu sa bočnim stolovima u uglovima, pa čak i krevet sa niskom oprugom.

A ako vaše potkrovlje ne prelazi 2 metra na najvišoj tački, birajte i dekoraciju i nameštaj male visine. Na primer, nizak sto sa pufovima ili jastucima umesto stolica.

3.Otvoren koncept

Kad god je moguće, odlučite se za koncept otvorenog plana. Ako kupatilo koristite samo vi, poigrajte se elementima kao što su staklena vrata i pregrade od svetlog drveta.

Drugi resurs je da prostor okrečite i ofarbate u belo ili ga obložite svetlom lamperijom i dekoracijom u istom tonu, tako da ćete dobiti veći osećaj prostranosti.

4.Zaštitite prozore

Velika prednost potkrovlja, posebno ako živite u centru grada, je njegova osvetljenost zahvaljujući krovnim prozorima i prelepom pogledu na zvezdano noćno nebo.

Bez sumnje, ovo je veliki štih na koji možete računati i daje šarm potkrovlju, ali može biti i neprijatno ako želite da ujutru odspavate duže. Rešenje je da ugradite neprozirne krovne roletne u čemu vam može pomoći komapnija VELUX – kako savetima, tako i izborom proizvoda.

5.Pojačajte izolaciju

Potkrovlje je prostorija sa najvećom temperaturnom amplitudom. Najhladnije je zimi, a najtoplije leti. Zbog toga je od ključnog značaja da pojačate toplotnu izolaciju krova, zidova i prozora.

Naravno, o hidroizolaciji nećemo ni govoriti, jer ako krov prokišnjava, svi ostali aduti gube na vrednosti.
Što se ove teme tiče, verujemo da će vam Knauf Insulation olakšati život – i svojom ponudom i savetima.