Koliko zidovi mogu da doprinesu opštem izgledu prostorije, znaju samo oni koji su iskusili i dobre strane pametnih odluka, i loše ne tako mudrih,  kada je u pitanju dekoracija zidova. Zidovi su, naročito kada su u pitnaju mali i specifični prostori, kao što su potkrovlja, ili zao sluga, il’ dobar gospodar prostorije. Ako napravite dobre izbore, preko zidova možete, a da ne zauzimate prostor, ukrasiti potkrovlje onako kako želite, uneti dinamiku koja vama prija – i koja odgovara funkcijama prostorije – ili iskazati svoju kreativnost.
Takođe, uz malo volje, mudrih saveta i uz konsultacije sa stručnjacima, možete vizuelno proširiti sobu i potkrovlje pretvoriti u moderan dnevni boravak. Ili, obrnuto, zadržati šarm starog potkrovlja, gde ćete se lepo povući od životnog haosa, uz dobru knjigu ili opuštajuću muziku. Šta god da odlučite, uzmite u obzir vrstu sobe pri odabiru materijala, ali ne zaboravite da maštate i eksperimentišete s nijansama.

Pomoći ćemo vam da donesete pravi izbor i ukazaćemo vam koji se materijali koriste za ukrašavanje potkrovlja i koje efekte stvaraju.

Obična boja – prikladan materijal za doradu malog potkrovlja

Potkrovlja često imaju neobičan oblik. Kosine utiču da se zidovi čine manjim, a a plafon izgleda niži nego što jeste. Odabirom različitih nijansi možete vizuelno povećati ili smanjiti utisak o veličini prostorije.

Da biste povećali prostor i učinili potkrovlje svetlijim i energičnijim, koristite klasične bele, neutralne i svetle nijanse. Ove boje su prikladne za moderan dnevni boravak ili malu kancelariju u kojoj možete raditi.

S druge strane, ako želite da stvorite mirnu atmosferu za spavaću sobu ili dnevni boravak, koristite shemu tamne boje. Pomoći će vam da se opustite na kraju radnog dana i da stvorite prijatnu atmosferu pred spavanje.

Druga je mogućnost je da koristite dve kontrastne nijanse: to jest, da jedan zid okrečite svetlijom bojom, a ostatak prekrijete tamnom bojom.

Tapete – nepogrešiv izbor za svaku prostoriju

Volite li praznike? Pretvorite spavaću sobu u poklon kutiju. Na taj način ćete cele godine osećati atmosferu praznika. Da biste to učinili, oblepite sve zidove (uključujući one kose) tapetama sa sitnim dezenom.

Pozadina s malim cvetnim printom ili tematskim uzorkom idealna je za dečju sobu u potkrovlju.Takođe, za dečju sobu su prikladne i piši – briši boje, a i magneti za zidove koji će ulepšati prostor i ujedno pomoći deci u razvijanju kreativnosti.

Ako želite da osvežite dnevni boravak ili kuhinju u potkrovlju, savetujemo vam da koristite tapete s velikim uzorkom. Preporučljivo je da oblepite samo zidove, a da pritom ne dodirujete plafon i prostor oko prozora.

Materijali za oblaganje zidova – praktičan izbor za bilo koju sobu

Materijal za oblaganje od plastike ili drveta – prikladan je završni sloj ako želite da sakrijete nedostatke na zidovima. Zidne ploče stvoriće ugodnu atmosferu klasične seoske kuće. Osim toga, o njima je lako brinuti, odnosno održavati higijenu, jer čak i ako deca nažvrljaju zid, uvek ga možete oprati običnim sunđerom i deterdžentom.

Izvor: Potkrovlje.ba