Ako ste se uselili u potkrovlje verujući da to jeste lep životni prostor, svideće vam se i uživaćete u prednostima proleća, jeseni i zime, pa i većinom letnjih dana. Istina, nekoliko nedelja u godini sa zaista neprijatnim temperaturama jesu iscrpljujuće, ali entuzijasti ih podnose i pokušavaju da izvuku najbolje iz njih.


Ipak, i tih nekoliko ekstremno vrelih nedelja, uz dobru pripremu, mogu se amortizovati. Evo kako možete umanjiti efekat vrelih letnjih temperatura u vašem potkrovlju:

Savet 1: Zaštitite sve prozore od sunčevih zraka

Ovaj savet izgleda dovoljno jednostavan, ali je zapravo jedan od najefikasnijih ako se pažljivo primenjuje. Krovni prozori su bukvalno ostavljeni na milost i nemilost direktnoj sunčevoj svetlosti. Što su veće površine prozora, efekti će, naravno, biti dramatičniji.

Briga zaista znači da prozori budu zaštićeni tokom celog dan apa su prozorima potrebne roletne, venecijaneri ili zavese. Ovde materijal i boja takođe određuju efikasnost. Što se sunčevi zraci više odbijaju, prostorija će biti hladnija.

Najsigurniji način da izaberete adekvatnu zaštitu jeste da kontaktirate stručnjake i posavetujete se sa njima oko toga koje su vaše potrebe i koje su mogućnosti koje vam se nude. Mi verujemo u VELUX proizvode, kao i u stručnjake koji umeju da daju najbolja rešenja za ovu temu.

Savet 2: Dobro provetravajte

Ako osećate potrebu da otvorite prozore kada je u stanu prevruće, ako živite u stanu u potkrovlju, treba da se prepustite ovom impulsu samo u vrlo ograničenom vremenskom periodu. Prozori moraju ostati zatvoreni tokom dana. Ventilacija se vrši isključivo u kasnim večernjim časovima, nekoliko sati posle zalaska sunca, ili rano ujutru. Provetravanje potkrovlja tokom cele noći je takođe odlična opcija.

U suprotnom, postigao bi se suprotan efekat, pošto su napolju, u vrelim letnjim danima, temperature i dalje mnogo više nego u kući, a ova toplota bi odmah ušla u stan. Najefikasniji metod ventilacije je takozvana unakrsna ventilacija. Ako je moguće, prozori koji se nalaze na suprotnim stranam se otvaraju do kraja kako bi svež vazduh mogao da struji kroz stan.

Savet 3: Napravite hlađenje isparavanjem

Jedan od načina da se primetno smanji temperatura u kući je, naravno, klimatizacija. Zbog lošeg energetskog balansa i mogućih štetnih uticaja na zdravlje, bolje je ne paliti klimu ako ne morate.

Jednostavna, ali prilično efikasna alternativa je stvaranje evaporativnog hlađenja uz pomoć ventilatora. Možete navlažiti sopstvenu kožu i tada ćete osetiti da vas vazduh koji struji prijatno osvežava. Ili možete jednostavno okačiti vlažan peškir ispred uređaja, tako da efekat utiče na vazduh u prostoriji.

Savet 4: Dugoročne mere

Dugoročno, poboljšanja izolacije krova i/ili ugradnja specijalnih prozora su najodrživije rešenje.

Ako ste vlasnik potkrovlja, ima smisla razmotriti ova dugoročna ulaganja u kućni kapital. Kao zakupcu potkrovlja sa zastarelom konstrukcijom, prijateljski i informativan razgovor sa stanodavcem može biti prikladan da ga upozori na problem.

Savet 5: Izbegavajte dodatne izvore toplote

Svi električni uređaji u vašem domu proizvode toplotu. Zbog toga je preporučljivo izbegavati ovo dodatno „grejanje“ leti koliko je to moguće. Umesto stand by funkcije, koristite preklopne utičnice i potpuno isključite napajanje kada se uređaj ne koristi.

Izbegavajte mašinu za sušenje ako je moguće i sušite veš napolju. Druga opcija bi bila da minimizirate upotrebu mašine za pranje sudova. Frižider treba ponovo zatvoriti što je pre moguće nakon upotrebe, koliko god efekat hlađenja bio primamljiv. To je zato što će potrošiti mnogo više energije da se nakon toga ponovo ohladi zbog oslobađanja hladnoće. I pri tom, zauzvrat stvara toplotu.