Odmah da vam kažemo da mi nismo slepi obožavatelji ideje da svaki čovek može i treba sve da napravi sam, a one priče tipa „ne treba mi profesionalac, mogu ja to sam“ verujemo da su održive u realnosti samo u izvesnoj meri.

Ipak, danas sa vama želimo da podelimo jednu ideju koja demantuje našu prethodnu izjavu. Radi se o kućnoj izradi omekšivača za veš – realizacija je dostupna svima vama, a verujemo i da je ideja mnogima privlačnija od ideje da koristite omekšivač napravljen u fabrici.

Zašto smo se odlučili za blog ovakve sadržine? Pa, prvenstveno zato što Moje Potkrovlje deli sa pratiocima sadržinu koja je, između ostalog, veoma usmerena na aktivnosti u skladu sa očuvanjem prirode, a ovaj proizvod iz kućne radinosti je ekološki, pa nam se lepo uklapa u naš stil.

Drugi razlog je taj što smo nedavno isprobali ovaj recept, zamirisala nam i garderoba, ali i celo potkrovlje, pa smo poželeli da radost podelimo sa vama, potkrovljeljupcima.

Treći razlog je taj što ovaj omekšivač ne šteti koži, a četvrti što ne šteti vašoj mašini jer ne sadrži nikakav štetni otpad, odnosno, nema štetne „hemije“.

Peti razlog leži u novčaniku, odnosno u uštedi novca.

Šestog razloga nema, ili ga makar mi nismo pronašli, ali verujemo da su i ovi, do sada nabrojani, sasvim dovoljni da pređemo na stvar.

Dakle, izrada sopstvenog omekšivača za pranje odeće kod kuće može za vas postati otkriće godine! Možda nikada o ovome niste razmišljali, a možda ste bili radoznali, ali niste imali vremena da istražite kako se pravi i koristi. Imamo dobru vest za vas: mnogo je lakše nego što mislite! Pritom, još danas možete odlučiti da ga napravite jer se pravi od proizvoda koje verovatno već imate kod kuće.

Tehnika je vrlo jednostavna, tako da neće podrazumevati nikakvu dramu, a svima vama će biti i drugačija, pa čak i opuštajuća aktivnost. Istina, ne znamo da li će i vama ova aktivnost biti prijatna, ali ako ste zaljubljenici u prijatne mirise, a pravljenje sopstvenog omekšivača podrazumeva izloženost upravo njima, onda ste možda i otkrili svoju novu pasiju, naročito ako se i vama dešava da po pola sata njuškate po drogerijama jer ste se već umorili od istih starih mirisa i želite da vaši čaršavi, peškiri i odeća imaju prirodnu aromu.

Pre nego što podelimo sa vama KORAK PO KORAK uputstva kako da napravite svoj kućni, ekološki i ekonomičan omekšivač,  imamo dve važne napomene: ovaj proizvod može da posvetli odeću, tako da je odličan za peškire ili posteljinu! Ipak, nemojte ga koristiti za tamniji veš (nismo se ni mi usudili) jer možda ipak može da mu ošteti boju. Takođe, ne zaboravite da se omekšivač koristi u malim količinama. Ne koristite industrijske količine omekšivača veša. Verujte, vaša odeća neće biti mekša niti će mirisati bolje, samo ćete je brže pohabati.

E, sad možemo da počnemo:

Sastojci

Za naš omekšivač ćemo koristiti sodu bikarbonu, vodu, belo sirće i esencijalno ulje vašeg omiljenog mirisa (da, koristite isto ulje koje stavljate u  difuzer).

Postupak izrade

Vruću vodu stavljamo u posudu (na primer malu šerpu) i u nju stavljamo sodu bikarbonu i sirće. Upotrebite oko 150-200 ml vode i šolju sirćeta. Zatim dodajte oko 10 g sode bikarbone i mešajte dok ne dobije efekat šumeće tablete. Dakle, mešajte dok smesa ne ostane bez mehurića. Zatim dodajte oko 20 kapi svog omiljenog esencijalnog ulja: lavande, citrusa…

Što se korišćenja tiče, tu nema neke misterije, sipajte omekšivač u odeljak u koji se inače sipa omekšivač veša. Ako ste napravili više negó što je potrebno za jedno korišćenje, sačuvajte ostatak na hladnom i suvom mestu, ako je ikako moguće u staklenoj flaši. Pre svake nove upotrebe, promućkajte smesu i to vam je to!