Čest je slučaj da tavan u kući služi kao prostor za skladištenje. U zavisnosti od vrste krova i prostranosti tavana, potkrovlje zapravo ima veliki potencijal. Ne samo da se na tavanu može urediti dodatni stambeni prostor (spavaće sobe odvojene od ostatka kuće, prostor za odmor ili igru, kućna kancelarija) nego ga možete pretvoriti u šarmantan i kreativan stan – za svoju porodicu ili za iznajmljivanje.

Kao i svaki drugi deo kuće, tako i tavanski prostor ima svoje dobre i manje dobre strane. Međutim, uređenje potkrovlja uz niz izazova donosi i puno mogućnosti za kreativnost, jer je taj deo kuće drugačiji od prizemlja i ostalih prostorija.

Šta treba imati na umu pre početka renoviranja potkrovlja?

Pre nego krenete sa projektom renoviranja i adaptacije potkrovlja, potrebno je da sagledate nekoliko važnih stvari. pre svega – da li je potrebna sanacija ili zamena krovnog pokrivača.

Ako je krov u dobrom stanju, potrebno je sagledati visinu, kolika je površina iskoristivog prostora, mogućnosti za ugradnju prozora ili da li je krov dovoljno visok za kreiranje galerije.

Često se kod tavana u kućama događa da krovni nosači nisu prilagođeni za prostor za stanovanje, jer taj deo kuće prvobitno nije ni bio namenjen za to. Stoga o samom obliku krovnih nosača, njihovom rasporedu i položaju u prostoru ovisi i mogućnost uređenja potkrovlja.

Nakon što se razmotre opcije i donese odluka o uređenju stana u potkrovlju, potrebno je odrediti prioritete.

Drugim rečima, treba odučiti hoće li prostor biti „open space“  ili će se raditi pregradni zidovi za svaku prostoriju, gde će se postaviti prozori, kao i utvrditi kakav će biti razmeštaj nameštaja. Treba imati na umu da su prostori niži od 100 centimetara pogodni samo za spremišta, jer se u njime ne možete kretati.

U delu potkrovlja koji je niži od 170 cm može se postaviti krevet, garnitura za sedenje i fotelje, radni sto ili na primer WC šolja, ako je reč o kupatilu.

Više svetla uz dobru kombinaciju krovnih prozora

Odabir krovnih prozora je važan korak, a više prozora znači i više svetla i bolju ventilaciju. Razmotrite koje su vam opcije dostupne, hoćete li postaviti više prozora horizontalno ili vertikalno, a što naravno zavisi od vrste krova, rasporeda i nameni prostorija.

Na primer, ako se nagib krova nastavlja do poda, možete ugraditi VELUX krovni prozor, pa ispod njega dodatni prozorski element. Ako ugradite kombinaciju prozora koji se protežu gotovo skroz do poda, imaćete bolji pogled i otvoriti vaše potkrovlje i stambeni prostor.

Time se omogućava i više dnevnog svetla u prostoriji, od plafona prema podu, ali i dobija više opcija za ventilaciju i bolju unutrašnju klimu.

Ako znamo da čak do 90% vremena provodimo u zatvorenom prostoru, važno je zadržati dobar kvalitet vazduha u potkrovlju.

Upravo kod ugradnje krovnih prozora je moguće postaviti i sistem za kontrolu unutrašnje klime. VELUX ACTIVE with NETATMO je odličan sistem sa senzorima koji u stanu neprekidno mere temperaturu, vlagu i procenat CO2, zatim otvaraju i zatvaraju VELUX INTEGRA® prozore po potrebi.

Sistemom se može upravlja i preko aplikacije na pametnom telefonu. Odlična stvar su senzori za kišu koji automatski zatvaraju prozor sa prvim kapima kiše.

Ukoliko ste zainteresovani da se posavetujete sa VELUX stručnjacima vezano za adekvatne veličine, raspored i broj krovnih prozora, budite slobodni da pošaljete upit putem kontakt forme na sajtu!