Često vam pišemo o potkrovljima koja imaju funkciju stanova, o tome kako da ih prilagodite životu, kako da ih opremite, kako da iskoristite svaki milimetar. Takođe, često delimo sa vama lepe primere domova pod krovom i držimo fige da će vam nešto što vidite poslužiti kao inspiracija da i sami učinite svoj životni prostor još lepšim. Jer zaista verujemo da skladno uređen prostor pozitivno utiče na naš kvalitet života, na fizičko zdravlje i na naše raspoloženje.

E, danas pravimo jedan maleni iskorak i, u potrazi za lepim potkrovljima, idemo u Normandiju.

U prelepoj kamenoj kući koja se nalazi u jednoj malenoj uličici, udaljenoj 100 metara od mora i 20 metara od malog ribarskog pristaništa, otkrili smo jedno maleno, šarmantno i neobično potkrovlje koje služi, ne za svakodnevni život, već za iznajmljivanje vikendom. Već vam je poznato da stanovi često predstavljaju mnogo više od hotelske sobe, naročito onim turistima koji nisu u potrazi za noćenjem s doručkom, ili punim pansionom, već kojima treba nezavisnost nameštenog mini stana sa kuhinjom. A da užitak bude potpun, dobijaju mini stan pod krovom!

Budući da se radi o malom potkrovlju koje je uređeno u industrijskom stilu, ovaj prostor je savršen je primer za one koji imaju kosi plafon i ne znaju kako da ga reše, pogotovo ako je greda vidljiva. Pregrade su raspoređene tako da ne stvaraju klaustrofobičan osećaj, a jedino što se “zatvara” je kupatilo i za to je pregradni zid kombinovan sa vrhunskim kućištem od aluminijuma i stakla u potpuno industrijskom stilu.

Ovaj jedinstven i jednostavan prostor, sa kosim plafonima, sa drvenim gredama, „staklenim“ kupatilom i savremenom kuhinjom, zauzima površinu od svega 32 metra kvadratna. U potkrovlju se ističu materijali poput crnog mozaika na zidovima kuhinje, sanduka koji pripada industrijskom stilu a ima funkciju stola, zatim trpezarijskog prostora koji je obeležen stolom i koji ima 2 visoke stolice. Kada već nabrajamo materijale, red je da spomenemo da, pored industrijskog, ima tragova i drugih stilova, poput retro i skandinavskog.


Naravno, ova lepota ne bi imala nikakvog smisla da potkrovlje nije bogato svetlošću koja u unutrašnjojst stana ulazi kroz dva VELUX krovna prozora: jedan se nalazi u kuhinji, a drugi je u spavaćoj sobi. Kvalitet krovnih prozora je u svakomslučaju od suštinskog značaja, ali dobija na dodatnoj vrednosti kada se radi o prostoru koji se izdaje i od koga gosti očekuju besprekornost.

Zidovi kupatila su u potpunosti kopija zidova metroa velikih metropola, a pod je napravljen od malih crnih mozaik pločica, što čini jednostavan i efekat spoj. Veliki tuš se zatvara staklenim vratima i na taj način dobija svetlost. Doduše, to takođe znači da je tuš kabina transparentna, ali verujemo da mnogim gostima ne predstavlja nikakvu prepreku.

Da li bi vama smetalo da provedete vikend u ovakvom potkrovlju, sami ili s nekim koga mnogo volite? Pišite nam u komentarima!

Izvor: Virlova Style